До 2015 року Великобританія змусить компанії звітувати за платежі

Уряд Великобританії взяв зобов’язання імплементувати до 2015 року європейський закон, що змусить нафтові, газові, гірничовидобувні та лісозаготівельні компанії, які зареєстровані або котуються у Великобританії, декларувати платежі, які вони роблять на користь урядів по всьому світу.

Законодавство ЄС, прийняте Європейським Парламентом в червні, наслідує більш жорстке законодавство, прийняте в США минулого року, яке призвело до вдалого судового розслідування, розпочатого Американським нафтовим інститутом (API), об’єднанням нафтогазової промисловості.

Групи тиску, які закликали до прийняття європейського законодавства та контролювали європейських законодавців, не дозволяючи вихолостити закон, привітали заяву Великобританії.

“Нарешті люди матимуть зрозумілу інформацію про платежі видобувних компаній, що котуються в Лондоні, на користь іноземних урядів, у формі податків, роялті, ліцензій чи інших платежів”, заявила Мелісса Лоусон, радник з питань урядування та антикорупційної політики Tearfund.

“Це означає, що бідні громади, які часто експлуатуються їх власними урядами та недобросовісними підприємцями, знатимуть, що заплачено, та зможуть ставити своїм депутатам та чиновникам правильні питання про те, як ці гроші витрачаються. Це реальний результат, який має змінити ситуацію в житті багатьох людей, яким бракує базових послуг”, додала вона.

Відповідно до прийнятої Директиви з бухгалтерської звітності (Accounting Directive), до липня 2015 року від усіх 28 країн-членів ЄС вимагається запровадити законодавство із розкриття платежів видобувних компаній. Проте Великобританія взяла зобов’язання прискорити імплементацію. Таким чином, закон діятиме вже до 2015 року.

Законодавство ЄС вимагає від компаній звітувати про платежі за кожним проектом та кожною країною присутності, які перевищують поріг у 100 000 євро. Це більше, ніж сподівалися деякі активісти, проте набагато нижче за рівень 1 млн. доларів, за який виступали компанії.

“Українська енергетика”, за матеріалами Thomson Reuters Foundation