Найбільші видобувні корпорації приховують корупцію – Transparency International

Найбільші транснаціональні корпорації приховують корупцію – цей факт виявило дослідження Transparency International «Прозорість в корпоративній звітності: оцінка найбільших компаній світу» (Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World’s  Largest Companies).

Дев’яносто зі 124 компаній не розкривають дані про податки, які виплачують в інших країнах, а 54 з них – не розголошують інформацію про свої іноземні доходи.

У дослідженні прозорості корпоративної звітності було проаналізовано 124 найбільших в світі публічних компаній зі списку Forbes. Компанії, загальна вартість яких становить більше $ 14 трлн, ранжуються від нуля до десяти балів на основі прозорості їх звітності. 

Найвищий бал отримали компанії з найпрозорішою звітністю, нуль – найзакритіші. Оцінка визначалася на основі трьох показників: антикорупційні програми компанії, інформація про дочірні компанії та холдинги, розкриття інформації про зарубіжні фінансові операції. 

Відповідно до цих критеріїв, британські компанії визнано найпрозорішими, а китайські  – найзакритішими.

З негативними показниками в дослідження потрапили деякі російські компанії, зокрема «Роснефть» – 4,2 бали, «Газпром» – 3,5 бали. Фінансовий лідер Російської Федерації «Сбербанк» набрав взагалі лише 1,5 бали, що є, безумовно, свідченням про корупційні ризики.

Найгірші результати традиційно продемонстрували китайські компанії: замикають список Honda Motor Co LTD – 1,3 бали та Bank of China   – 1 бал.

Найбільше розкривають дані про податкові платежі в інших країнах три корпорації – Statoil, Telef?nica і Vodafone.

Доповідь демонструє, що найбільші світові нафтові, газові і гірничодобувні компанії не готові до прозорих правил, які вступлять в силу на всій території ЄС з липня 2015 року.

Правила вимагають, щоб видобувні компанії повідомляти про всі платежі та податки в кожній країні та з кожного проекту. Ці закони будуть застосовуватися до великих компаній, що зареєстровані в ЄС, і для компаній, що котируються наєвропейських чи американських біржах. 

З 24 видобувних компаній лише 4 (BHP Billiton,  Statoil та індійські фірми ONGC і Reliance) розкрили податкові платежі в усіх країнах, де вони працюють.

ІТ-сектор який робить можливим підвищення прозорості є одним з найменш прозорих. Американські технологічні гіганти IBM (2,9 бали), Apple (2,7 бали), Amazon (2 бали) та Google (2,2 бали) знаходяться в хвості рейтингу. Взагалі лише дві компанії з США опублікували податкові платежі в зарубіжних країнах – це ConocoPhilips в Канаді та Walmart в Чилі.

У глобальному звіті Assessing the World’s  Largest Companies також містяться рекомендації для компаній, держрегуляторів, інвесторів і громадських організацій. Так, рекомендації для компаній включають заклик заборонити платежі за спрощення процедур, публічно розкривати політичні пожертви, розкривати всі дочірні компанії та холдинги, оприлюднювати фінансові рахунки для кожної країни, де вони працюють.

Рекомендації для Урядів звучать так: імплементувати сильні закони для боротьби з хабарництвом, вимагати від компаній оприлюднення списку всіх дочірніх філій, вимагати оприлюднення фінансової звітності корпорацій по всім країнам. Громадянське суспільство має вимагати у корпорацій більшої прозорості, моніторити, аналізувати та поширювати корпоративну інформацію, сприяти ухваленню фінансової звітності по всім країнам.

Повне дослідження Assessing the World’s  Largest Companies доступне за посиланням.

“Українська енергетика”, за матеріалами Transparency International Україна