Україна прискорить імплементацію Ініціативи прозорості

За підсумками візиту в Україну голови Секретаріату Ініціативи прозорості видобувних галузей Йонаса Моберга (Jonas Moberg) та регіонального директора Річарда Діона (Richard Dion), з ключовими зацікавленими сторонами було9 домовлено докласти всіх зусиль, щоб Україна встигла опублікувати свій першій звіт у жовтні 2015 року, хоча дотриматись цього дедлайну буде нелегко.

Міністр енергетики Володимир Демчишин під час зустрічі з паном Мобергом підтвердив готовність Міністерства енергетики і вугільної промисловості працювати над імплементацією ЕІТІ, найближчим часом підписати угоду зі Світовим банком і розпочати необхідні процедури для пошуку незалежного Адміністратора.

B-rwwBvUsAAZDPf

Під час засідання Багатосторонньої групи зацікавлених осіб, що відбулась за участю представників Секретаріату ЕІТІ, регіональний директор Річард Діон представив покроковий план дій на найближчі кілька місяців, який має реалізувати Україна, щоб встигнути вчасно підготувати звіт. Представники Міністерства енергетики повідомили, на якому етапі підготовки перебуває проект Постанови КМУ та проект закону про прозорість у видобувній галузі, прийняття яких має встановити чіткі правила для компаній та уряду у звітуванні згідно зі стандартом ЕІТІ. Усі сторони погодились, що потрібно налагодити ще більш тісну комунікацію та співпрацю з урядом і третіми сторонами, щоб забезпечити швидке проходження та прийняття проектів нормативно-правових актів.

Презентація Річарда Діона [pdf, 560 kb]

Також Йонас Моберг обговорив можливість прийняття необхідного законодавства з народними депутатами. Представники парламенту, зокрема від фракцій Блоку Петра Порошенка та Самопомочі запевнили в готовності підтримувати ініціативи з посилення прозорості видобувної галузі, разом із тим, наголосили, що такі ініціативи мають реалізовуватись в одному ключі з Угодою про Асоціацію та директивами ЄС.

S1370011

Під час конференції, присвяченої втіленню EITI в Україні, яка проходила за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, представники Секретаріату ЕІТІ підкреслили важливість громадської участі в ЕІТІ, пришвидшення реформ в Україні найближчим часом, у тому числі у видобувному секторі.

20150225_151614

Програмний директор PWYP Стефан Гілберт (Stefan Gilbert) закликав громадськість не фокусуватись лише на Багатосторонній групі як на інструменті реалізації ЕІТІ, розширяючи інструменти впливу, а також представив низку інформаційних ресурсів, які дозволяють громадськості, зокрема журналістам, більш активно моніторити гравців у видобувній сфері України, проводити журналістські розслідування.

Владислав Дейнеко, координатор Асоціації «Енерготранспарентність», представив учасникам основні положення Комунікаційної стратегії ЕІТІ, яка зараз напрацьовується окремою робочою групою в рамках проекту за підтримки GIZ.

20150225_153036

Також під час короткого семінару, який відбувся після конференції, журналісти, експерти і компанії поділились конкретними пропозиціями, як можна зробити ЕІТІ більш зрозумілим, доступним та ефективним. 

20150225_151630

 

ЕІТІ в Україні