Чи стане нафтогазова галузь прозорою?

23 вересня в УКМЦ відбулась зустріч з пресою, присвячена впровадженню Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні. В заході взяли участь: старший фахівець з нафти і газу Світового Банку Ільхем Саламон (Вашінгтон, США), президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко, голова Національного секретаріату ІПВГ Діна Нарежнева, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Вовк, старший консультант міжнародної аудиторської компанії Ernst & Young, яку обрано Незалежним Адміністратором ІПВГ, Андрій Кітура.

ІПВГ є стандартом прозорості доходів і платежів до бюджету, його впроваджують в 48 країнах світу. Україна 2009 року заявила про наміри приєднатися до ІПВГ, 2013 року отримала статус країни-кандидата, у зв’язку з чим до 17 жовтня цього року має оприлюднити Звіт про платежі у видобувній галузі за видобуток і транспортування вуглеводнів (нафта, газ) за 2013 р.

Голова Національного cекретаріату ІПВГ Діна Нарежнева та представниця Світового Банку Ільхем Саламон говорили про переваги від впровадження ІПВГ, за допомогою якої кожен громадянин зможе отримати доступ до інформації про обсяги видобування і кошти, які надійшли до державного бюджету від користування природними ресурсами України. Впровадження ІПВГ сприяє подоланню корупції, відкритості і прозорості урядування, слугує чесній конкуренції на ринку і залученню інвестицій.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAДіна Нарежнева

Учасники заходу висловили занепокоєння станом справ у зборі даних для Звіту у зв’язку з відмовою компаній і самих державних структур, зокрема, Державної фіскальної служби, в оприлюдненні даних про платежі за видобуток і транспортування нафти і газу.

Олена Павленко, президент DiXi Group, і Андрій Кітура, консультант міжнародної аудиторської компанії Ernst & Young,  повідомили, що попри офіційні запити, надіслані в серпні цього року, окремі нафтогазові компанії і державні структури досі не надали відповідей або даних.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAОлена Павленко (виступає)

Представник Незалежного Адміністратора Андрій Кітура розповів про структуру Звіту ІПВГ, який поділяється на дві частини: контекстуальну та інформаційну – про платежі в бюджети різних рівнів, які складаються з податкових платежів, неподаткових надходжень (ЄСВ, дивіденди, плата за адмінпослуги, штрафи тощо) та інші платежі підприємств, в тому числі витрати на добровільні соціальні внески.

Він також озвучив статистику про стан збору даних: не відповіли на запити 24,2% нафтогазових компаній, серед яких 10,8% взагалі відмовились надати інформацію, а 25.8% компаній не вдалось знайти за місцем реєстрації та поштової адреси. Щодо державних органів і установ –  66,7% не надали інформації, серед яких 24.0%  – місцеві органи виконавчої влади та 35,3% – центральні органи влади. З цієї статистики вбачається, що підготовка Звіту ІПВГ може затягнутися.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAАндрій Кітура

Промовці звернулись до журналістів за сприянням в інформуванні громадськості про важливість Ініціативи, сприянням в діалозі з бізнесом і урядовими структурами – з метою якнайшвидшого подолання перешкод в оприлюдненні даних, оскільки це впливає на стан реформ і репутацію України на міжнародній арені.

Ільхем Саламон підкреслила: «Щиро сподіваюсь, що Україна докладе всіх необхідних зусиль, і найближчим часом Незалежний Адміністратор отримає всю необхідну інформацію для публікації даних Звіту ІПВГ. Започаткування діалогу, стратегії популяризації та заохочення громадськості до обговорень результатів першого Звіту ІПВГ, а також привернення уваги до другого Звіту ІПВГ, який – окрім даних по нафті і газу – також включатиме дані щодо вугілля та залізної руди, має дуже важливе значення».


OLYMPUS DIGITAL CAMERAІльхем Саламон

ІПВГ в Україні