Уряд зобов’язав міністерства забезпечити прозорість у видобувних галузях

На офіційному порталі “Законодавство України” опублікувано Розпорядження Кабінету Міністрів № 910-р “План заходів із впровадження Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях на 2015 рік”, за яким низці відомств доручено підготувати до 17 вересня чотири нормативно-правові акти.

До 17 вересня Міненерговугілля, Мінфін, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Держстат і Державна фіскальна служба (ДФС) повинні розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів України:

– проект акта Кабінету Міністрів України щодо порядку забезпечення прозорості у видобувних галузях;

– спільно із ДФС і Держстатом забезпечити збір та подання Міненерговугіллю інформації за 2013 рік, необхідної для підготовки звіту відповідно до вимог Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ);

– Мінфін з ДФС повинні підготувати та подати Міненерговугіллю інформацію за 2013 рік про обсяги надходжень до державного та місцевих бюджетів від сплати загальнодержавних та місцевих податків і зборів та інших платежів суб’єктами господарювання у видобувних галузях, а також про розподіл видатків державного та місцевих бюджетів на розвиток видобувних галузей. Крім того, вони повинні узагальнити та подати інформацію про порядок оподаткування суб’єктів господарювання у видобувних галузях та реформи, що проводились у зазначеній сфері.

– Мінприроди повинне забезпечити подання Міненерговугіллю оновленої інформації про діючі ліцензії, спеціальні дозволи, угоди про умови користування надрами, що надають право користувачам надр здійснювати розвідку нафти, газу, вугілля та інших корисних копалин, дослідно-промислову розробку родовищ, та реформи, що здійснюються у зазначеній сфері.

Крім того, до 15 жовтня Міненерговугілля має затвердити та оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті звіт ІПВГ за 2013 рік.

Міненерговугілля, Мінфін, Мінекономрозвитку, Мінприроди до 15 листопада мають подати на розгляд Кабміну законопроект щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, у якому передбачити звітування Міненерговугіллю суб’єктів господарювання у зазначених галузях відповідно до ІПВГ.

Нагадаємо, нещодавно вступив у дію Закон № 521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”, схвалений Верховною Радою 16 червня.

Метою закону є посилення прозорості видобувних галузей, впровадження міжнародних стандартів звітності, удосконалення системи управління природними ресурсами, покращення інвестиційного клімату в Україні, впровадження стандартів ІПВГ та «Партнерства «Відкритий уряд», а також положень Коаліційної угоди.

Довідка:

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 46 країнах світу. Однією з головних вимог ІПВГ є підготовка щорічного звіту про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

17 жовтня 2013 року Правлінням ІПВГ на засіданні у м.Абіджан (Республіка Кот- д’Івуар) розглянуто та підтримано заявку України про присвоєння статусу країни – кандидата ІПВГ. Наразі в країні триває робота з підготовки першого звіту ІПВГ. Відповідно до визначеного Міжнародним правлінням ІПВГ терміну, Україна має опублікувати його в жовтні поточного року.

ІПВГ в Україні