У Києві обговорили взаємодію влади, бізнесу та громад у питаннях видобутку

Форум зі сталого управління ресурсами, що відбувся 7-8 грудня в Києві, став майданчиком для зустрічі урядовців, активістів і експертів з різних країн в тематиці прозорості і відкритості в управлінні природними ресурсами.

Зокрема, народний депутат Ольга Бєлькова, яка займала одну з найбільш активних позицій щодо необхідності впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) серед парламентарів, взяла участь в дискусійній панелі другого дня Форуму.

“Поміж нагайкою і пряником, я вибираю пряник. Перший рік ми мали змогу побачити, як відреагують компанії на запити, які поки не передбачають ніяких санкцій”, прокоментувала пані Бєлькова питання відповідальності компаній за ненадання інформації про обсяги видобування і сплачені кошти на користь держави. Також вона повідомила, що є ініціатором законопроекту з оптимізації фінансової і податкової політики в енергетичній галузі, зокрема вимоги щодо передачі 5% від рентної плати до місцевих бюджетів видобувних регіонів на розвиток місцевої інфраструктури.

12391032_426846517524813_6298072663505955417_n

Депутат також звернула увагу на маніпуляції з даними в питанні управління ресурсами в залежності від політичного вектора. “Опозиційні політики твердять, що газу в Україні достатньо, політики від влади – заявляють, що не достатньо і треба імпортувати. Звіт ІПВГ дає змогу бачити конкретні цифри і оцінювати за ними потреби галузі, звести нанівець подальші маніпуляції з цих питань”, зазначила вона. “Я хочу показати Звіт своїм колегам, які не вірили в те, що це можливо”.

Заступник міністра енергетики і вугільної промисловості, голова Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) Ігор Діденко також брав участь в дискусійній панелі. У своєму лаконічному виступі він піlкреслив важливість впровадження стандартів прозорості і зауважив, що корупція – явище світового масштабу, а не тільки проблема України, саме тому ІПВГ є одним з найефективніших інструментів боротьби з корупцією в міжнародному масштабі. Відзначимо,  що в роботі першого дня Форуму брав участь міністр енергетики Володимир Демчишин, який підтримав та сприяв випуску першого звіту ІПВГ України.

IMG_4937

У Форумі взяли участь представники місцевих громад видобувних регіонів, Зокрема, учасники від громад Полтавщини і Сумщини активно дискутували зі спікерами і відверто говорили про проблеми: в першу чергу – відсутність достовірної інформації про екологічні та інші ризики від розробки нафтогазових родовищ, що є джерелом для різноманітних чуток і недовіри до управлінських рішень, які приймаються без залучення і врахування думки громади.

“Ми готові співпрацювати, і хотіли б, аби компанії залучали наших людей, створювали робочі місця і покращували інфраструктуру, але нашу думку поки що не чують”, заявила представниця місцевої громади Лохвицього району Полтавської області Валентина Мурашко.

У свою чергу, представники компаній мали змогу прокоментувати і викласти своє бачення діалогу, запропонувати варіанти зміцнення довіри і співпраці. Заступник генерального директора ТОВ “Прикарпатська енергетична компанія” Тарас Федак виклав свої міркування щодо спрощення процедур одержання дозволів і перевірок, оптимізації податкового навантаження, підтримки реформи децентралізації і прозорості діалогу з місцевими громадами.

Пан Федак наводив приклади взаємодії бізнесу, влади і громади в інших країнах, де розвинута соціальна відповідальність бізнесу. За його словами, диспропорція між наповненням державного бюджету і місцевим бюджетом, який не отримує жодних переваг від діяльності видобувних компаній на своїй території, має бути усунута якомога швидше в законодавчому порядку.

IMG_5060

Водночас, голова правління компанії “Укргазвидобування” Олег Прохоренко зазначив, що не завжди і не скрізь місцева влада виявляє позицію і бажання співпрацювати в напрямку соціальних програм. “Місцеві жителі закидають, що, мовляв, ми пошкодимо дороги до населеного пункту важкою технікою. Ми готові побудувати дороги, замінити дорожне покриття в цілому районі, наприклад. Ми очікуємо, що місцева влада звернеться і піде назустріч, зі свого боку допомагаючи отримати численні погодження і дозволи, яких вимагає бюрократизована процедура для побудови доріг”.

Він також згадав про брак координації між державними структурами, які можуть відзначатися абсурдними вимогами або небажанням підтримати чесні підходи й ініціативи від самого бізнесу. “Укргазвидобування” є активним учасником програми тендерної прозорості – системи електронних закупівель ProZorro. Але, на думку Державної фіскальної служби, це є порушенням законодавства з нашого боку, і щодо нас мають бути застосовані санкції”, зазначив Прохоренко.

Багато гострих питань було адресовано представникам регуляторних органів – Державної служби геології і надр та Офісу ефективного регулювання Мінекономрозвитку. Учасники панелі відзначили факт появи інформаційного порталу Держгеоінформу із реєстром спецдозволів на розробку надр та їх власників, але інтерактивна карта ризикує застаріти без актуальної інформаціі.

В ході наступної панелі Форуму, директор Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський нагадав, що саме Україна була флагманом ідеї включення транспортування вуглеводнів до стандарту ІПВГ. Він висловив надію, що транспортування буде ретельним чином відображено в наступних звітах ІПВГ в Україні, а через вдосконалення законодавства вдасться добитись повного розкриття і забезпечення високої точності даних у звітах ІПВГ.

IMG_5072

Марінке ван Ріет, міжнародний директор руху “Публікуй що платиш” (Publish What You Pay), який є ідейним партнером ІПВГ, подякувала всім активним учасникам процесу впровадження ІПВГ в Україні, а також згадала свою участь в першому засіданні БГЗО.

Завершальні і дуже натхненні слова належать голові Міжнародного правління ІПВГ Клер Шорт: “Якщо Україні вдасться подолати корупцію у нафтогазовій і нафтогазовидобувній галузях, то вдасться вичистити від корупції всю країну”.

IMG_5090

Форум зі сталого управління ресурсами організований Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та аналітичним центром DiXi Group за підтримки Світового банку і Міжнародного фонду “Відродження”. Завдяки таким заходам українська громада, експертна спільнота, представники уряду і бізнесу можуть планувати подальші дії з урахуванням досвіду інших країн, пришвидшуючи поступ в реформах.

IMG_4958

IMG_5002

IMG_5007

IMG_5012

IMG_5047

12376123_426803120862486_7222856635405691563_n

ІПВГ в Україні