У США розблокували підготовку правил щодо звітності на проектному рівні

Комісія з питань цінних паперів та фондових бірж США (SEC) проголосувала на користь запровадження правил звітування компаній за пунктом 1504 Акта Додда-Френка.

Відповідно до цих правил, всі видобувні компанії США повинні оприлюднювати платежі про розробку природних ресурсів на проектному рівні. Громадяни країн, де працюють компанії-емітенти бірж США, отримають інформацію щодо видобутку, що дозволить їм краще контролювати доходи уряду від такої діяльності.

Це нововведення є надзвичайно важливим. У всьому світі існує обмежений доступ до інформації про платежі, які надходять уряду від видобувних компаній. Це перешкоджає інвесторам прораховувати ризики, а суб’єктам громадянського суспільства й аналітичним центрам – проводити якісний моніторинг з метою підвищення їх відповідальності та підзвітності.

Як зазначено в проекті постанови SEC, публічне розкриття платежів щодо розробки природних ресурсів може стати важливим кроком у боротьбі з інформаційною асиметрією, яка сприяє корупції та безвідповідальності з боку влади.

Насправді, нездатність ряду великих американських нафтогазових компаній оприлюднити свої податкові платежі в рамках першого звіту США за стандартом Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) є одним з яскравих прикладів того, чому додаткові правила є необхідними. Факт присутності ExxonMobil і Chevron у складі Дорадчої комісії та Міжнародного правління ІПВГ не вплинув на їхнє рішення щодо відмови опублікувати звіт щодо податкових платежів у США.

Розкриття інформації, пов’язаної з платежами в окремих видобувних проектах, є критично важливим для громадян з низьким рівнем доходів у країнах, що розвиваються, оскільки справедливий розподіл доходів від цього бізнесу матиме безпосереднє відображення у їхньому житті. Інвестори також повинні володіти цією інформацією для визначення ризиків.

Остаточне голосування за нові правила проходитиме у червні 2016 року. Проект постанови SEC, який винесуть на громадські обговорення, містить 202 сторінки. Комісія попросила громадськість відповісти на не менш, ніж 82 окремих питання до 25 січня 2016 року. Очікується, що остаточна постанова SEC буде прийнята до червня 2016 року, відтак компанії подадуть свої перші звіти у першій половині 2018 року.

“В той час, коли ми ще аналізуємо пропозицію, SEC готова відповісти на заклик інвесторів, які володіють трильйонами доларів, уряду Сполучених Штатів, і сотням організацій громадянського суспільства у країнах, багатих на природні ресурси. Вона може зробити це шляхом виконання жорстких правил, котрі передбачають розкриття інформації про платежі компаній на рівні проектів”, сказала Яна Морган, директор Publish What You Pay США.

Коментуючи рішення SEC, Департамент внутрішніх справ та Державний департамент підкреслили важливість виконання правил. У листі від листопада 2015 року Держдеп зазначив, що пункт 1504 Акту Додда-Френка стосовно підвищення прозорості та зниження корупції в секторах нафти, газу та корисних копалин безпосередньо просуває  інтереси зовнішньої політики США. Адже корупція і неналежне управління доходами може перешкоджати економічному зростанню та зменшити можливості країни в плані торгівлі та інвестицій.

Інвестори, активи яких становлять більше 6,4 трлн. дол., в переважній більшості погоджуються з важливістю пункту 1504 та беруть активну участь у роботі SEC над створенням сильної законодавчої бази, яка б відповідала рівню ЄС, Канади та Норвегії.

30 країн вже приймають обов’язкові закони про звітність видобувних компаній. З іншого боку, ряд компаній почали добровільно звітувати про платежі, включаючи Kosmos Energy і BHP Billiton, найбільшої в світі гірничодобувної компанії. США є найбільшим ринком видобутку корисних копалин у світі, який включає приблизно 1000 гравців, у тому числі державні компанії Китаю.

ІПВГ в Україні