Україна вперше відкрила дані про платежі в галузі видобутку нафти і газу

У рамках Форуму зі сталого управління ресурсами 7-8 грудня представлено перший звіт за стандартом Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Завдяки цьому кожен має можливість дізнатись про основні родовища нафти і газу України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. Представлені у звіті дані є докладними, перевіреними і охоплюють 2013 рік.

Участь у заході взяли очільники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства фінансів, регіональний Директорат Світового банку, представники видобувних компаній, громадського сектору, міжнародних партнерів.

“Пройшовши довгий шлях, Україна нарешті опублікувала перший Звіт ІПВГ. Ми дуже вдячні всім, хто підтримав ІПВГ, долучився до процесу підготовки документу, і запрошуємо всі зацікавлені сторони до всебічного обговорення. Його важливість полягає і в тому, що він дасть змогу проаналізувати, що необхідно зробити для підвищення прозорості у галузі та здійснити відповідні реформи”, прокоментувала голова Національного секретаріату ІПВГ Діна Нарежнева.

Звіт ІПВГ формувався на основі перевірених незалежною експертизою даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Відповідно до висновку Незалежного Адміністратора – авторитетної компанії EY, яка провела експертизу, – менше 10% видобувних компаній надали відповідь на добровільній основі, останньою прозвітувала “Укрнафта”. Мали місце і проблеми з отриманням інформації від державних органів, зокрема Державної фіскальної служби.

Підсумовуючи досвід створення Звіту, учасники Форуму зі сталого управління ресурсами наголосили на важливості приведення законодавчої бази України у відповідність до стандарту ІПВГ, щоб ситуація не повторилась в 2016 році, коли до Звіту буде додано показники доходів від видобутку вугілля та залізної руди.

Особливу увагу учасники Форуму приділили міжнародному досвіду впровадження Ініціативи, можливостям для громадського сектору та перспективам розширення, деталізації звітної інформації.

“Відкриття даних – насправді це не подвиг у сучасному світі. Це обов’язкова частина діалогу між громадами, державою і компаніями, що дозволяє побудувати довіру і чесну співпрацю між ними. А без цієї співпраці неможливо говорити про швидкий і якісний розвиток та довгострокові інвестиції. Тому так – ми на шляху розвитку нашої видобувної галузі, і тепер важливо продовжувати йти далі”, наголосила президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко.

Звіт ІПВГ опубліковано трьома мовами – українською, російською та англійською – у відкритому доступі на сайті Міненерговугілля, як того вимагає стандарт ІПВГ.

 

Довідково:

Ініціатива прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI) – це міжнародний антикорупційний стандарт забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджують 49 країн, зокрема США, Канада, Норвегія та Казахстан.

Суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

Ця інформація збирається, обробляється і верифікується Незалежним Адміністратором – обраною на основі відкритого конкурсу аудиторською компанією. Звіт остаточно затверджує Багатостороння група зацікавлених осіб, сформована на національному рівні з представників уряду, компаній та громадськості, а відповідність стандарту перевіряє Міжнародний секретаріат EITI.

Наміри України у боротьбі зі зловживаннями у видобувних галузях через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства “Відкритий уряд”, домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

Форум зі сталого управління ресурсами організований Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та аналітичним центром DiXi Group за підтримки Світового банку і Міжнародного фонду «Відродження».

ІПВГ в Україні