Лілія Ричкіна: Від більшої прозорості нафтовидобувного бізнесу виграють усі

Заступник голови Сумської обласної ради Лілія Ричкіна презентувала обласним депутатам перший звіт за стандартом Ініціативи прозорості видобувних галузей, який охопив сфери видобутку і транспортування нафти та газу.

“Це надзвичайно важливо для Сумщини, адже ми є видобувною областю. На території регіону видобувається значні частки укаїнської нафти та газу”, – зазначила Лілія Ричкіна.

Вона пояснила суть стандарту ІПВГ, який полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

На думку заступника голови ради, диспропорція між наповненням бюджету державного і місцевого, який не отримує жодних переваг від діяльності видобувних компаній на своїй території, має бути усунута якомога швидше в законодавчому порядку:

“Необхідна взаємодія бізнесу, влади і громади, як це вже є в інших країнах, де розвинута соціальна відповідальність бізнесу”, – зазначає Лілія Ричкіна і додає, що влада зі свого боку готова йти назустріч, допомагаючи відповідальним видобувним компаніям отримати численні погодження і дозволи..

У рамках ініціативи будуть створені групи з представників громадських організацій, які займатимуться питаннями соціальних інвестицій, навколишнього середовища (екології) та відкритості контрактів. У лютому – березні в Охтирці і Сумах відбудуться на цю тему “круглі столи”.

Сайт Сумської обласної ради