Чи стане Новосанжарський район другим Кувейтом?

Полтавська Філія Суспільної служби України, на чолі з керівником Ганною Кіященко та експертом Юрієм Филенком, продовжують просвітницьку кампанію щодо Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні (ІПВГ) у Полтавському регіоні.

Круглий стіл, який відбувся 12 травня у Нових Санжарах, став ще одним майданчиком для ознайомлення влади, громадськості та видобувних компаній з міжнародним стандартом, першим Звітом ІПВГ в Україні. Також, на заході обговорили проблеми та наслідки від видобування нафти і газу в регіоні, висловили своє бачення та пропозиції, щодо ефективної співпраці влади, бізнесу та громадськості.

¦ЪTАTГ¦¦¦¬¦¬¦¦ TБTВTЦ¦¬ ¦- ¦Э¦-¦-¦¬TЕ ¦б¦-¦-¦¦¦-TА¦-TЕ 12.05.2016 1

Голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха заявив: “Видобуток вуглеводнів повинен бути пріоритетом для держави як аспект безпеки та незалежності. Ми вже давно надсилаємо листи у відповідні органи з пропозицією залишати частину рентних платежів у місцях видобутку, але й досі результати відсутні. І якщо з приватними видобувними компаніями ще можна вести діалог та співпрацювати, то до керівництва державної компанії (ГПУ “Полтавагазвидобування”) практично неможливо попасти на прийом. Чим “державніше” підприємство, ти воно закритіше – це факт!”.

¦ЪTАTГ¦¦¦¬¦¬¦¦ TБTВTЦ¦¬ ¦- ¦Э¦-¦-¦¬TЕ ¦б¦-¦-¦¦¦-TА¦-TЕ 12.05.2016 2

“Нам дуже пощастило, що саме в нашому регіоні проводить свою діяльність Полтавська газонафтова компанія (РРС)”, зазначив Нехворощанський сільський голова Юрій Любимський. Він розповів, що вже майже три роки україно-британська компанія, через тимчасове підняття рентної плати до 70%, не вкладає кошти у буріння нових свердловин, і навіть скорочує темпи виробництва і працівників, а допомога на соціальні потреби регіону виділялась саме з інвестицій на розвиток компанії. Юрій Любимський підтримує ідею розділення рентної плати на користь місцевих бюджетів, але вважає необхідним зафіксувати розмір плати окремо для обласного, районного і сільського бюджетів.

¦ЪTАTГ¦¦¦¬¦¬¦¦ TБTВTЦ¦¬ ¦- ¦Э¦-¦-¦¬TЕ ¦б¦-¦-¦¦¦-TА¦-TЕ 12.05.2016 5

Як наголосив голова Новосанжарської районної ради Геннадій Супрун: “На сесії Полтавської обласної ради була озвучена інформація, що в минулому році “Укргазвидобування” сплатило рентної плати 6 млрд. гривень, а за соціальною угодою виділило всього біля 20 млн. грн. на Полтавську область. Якщо би був прийнятий закон про перерахування 5% від рентної плати до місцевого бюджету, то Полтавська область отримала би у 10 разів більше коштів. До того ж, 5% від ренти – це зрозуміло, прозоро і прогнозовано, на відміну від соціальних угод з компаніями”.

Присутні також навели приклади, як свердловини роками навмисне не передаються в експлуатацію, в той час видобуток де факто відбувається під прикриттям дослідної експлуатації. Попри обіцянки жити, як у Кувейті, недотримання компаніями технологічних норм при бурінні та видобуванні наносить шкоду довкіллю. Окрім того, громади скаржаться на руйнування доріг.

Захід відбувся в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні