Дискусії щодо ІПВГ у Сумщині звертають увагу до проблем соціальної інфраструктури

19 травня у м. Лебедин Сумської області відбувся робочий круглий стіл “Прозорість видобутку вуглеводнів Лебединського району та її важливість для громад”, який організовано ГО «НОВА Енергія» (м.Харків) за підтримки Лебединської районної державної адміністрації.

Як відомо, на території району розташоване Новотроїцьке газоконденсатне родовище, яке експлуатується з 1974 року. На даний час родовище розробляє ГПУ “Полтавагазвидобування” ПАТ “Укргазвидобування”.

Якими є стосунки між видобувними компаніями та мешканцями громад? Які проблеми існують у регіоні та чи є механізми щодо їхнього вирішення? Чи має можливість громадськість взагалі ділитися та отримувати допомогу від влади та видобувних компаній для вирішення існуючих проблем? Актуальність цих питань не викливає щодного зауваження.

Круглий стіл став майданчиком комунікація між представниками громадськості, влади та видобувних. У заході взяли участь голова Лебединської районної ради Василь Калита, голова районної державної адміністрації Віктор Химич, начальник відділу природно-заповідного фонду та довкілля Сумської облдержадміністрації Григорій Дудченко, голови сільських рад, на території яких здійснюється видобуток вуглеводнів, з Лебединського та Липоводолинського районів, представники засобів масової інформації.

3

Голова Лебединської РДА Віктор Химич розповів про газовидобувну галузь району, зазначивши: “Основними проблемами від діяльності підприємств газовидобування є зниження рівня та погіршення якості води питного горизонту. Важковаговий транспорт підприємств в значній мірі впливає на руйнування асфальтного покриття дороги обласного значення та комунальних доріг селища Кам’яне. Однією з найнебезпечніших проблем є підвищений рівень онкологічних захворювань, який з моменту початку роботи підприємств зріс на 25 %. Жителі селища Кам’яне перебувають в стані страху за своє здоров’я, але вирішенням вищезгаданих проблем не займаються державні органи та підприємства, діяльність яких розгорнута на території поблизу селища”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Як інструмент налагодження діалогу щодо першочергових проблем, було презентовано перший звіт України за стандартом Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), а також обговорено перспективи та особливості співпраці при підготовці нового звіту.

В ході круглого столу розгорнулася дискусія щодо непрозорої роботи нафтогазовидобувних підприємств на території регіону, які спромоглися “загубити” міст. Як повідомили учасники заходу, міст через р. Псел біля Кам’яного свого часу знаходився на балансі ГПУ “Полтавагазвидобування” і використовувався важковаговим транспортом підприємства, але коли прийшов час його ремонтувати, то під “маскою” реорганізації конструкцію було виведено з основних фондів підприємства. Відсутність мосту на балансі будь-якої організації не дозволяють місцевій владі або райавтодору використовувати кошти на його ремонт та експлуатацію.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За словами голови районної ради Василя Калити, обговорення цих важливих питань має певною мірою вплинути на ставлення видобувних компаній до проблем територіальних громад.

Захід проведено за підтримки американського народу в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні