Село на Полтавщині можуть оголосити зоною екологічного лиха

Зібрання місцевих активістів, яке відбулося 15 квітня в селі Сенча Лохвицького району Полтавської області відбувається вже не вперше, але на порядку денному постає завжди одне й те саме питання. Головною проблемою жителів є катастрофічні екологічні проблеми, які охопили село і з кожним роком стають ще масштабнішими.

Повна відсутність питної води в колодязях, постійне горіння торф’яників (через пониження рівня води в р. Сула), «шламове кладовище» біля населеного пункту, постійні хвороби дітей, вщент зруйнована інфраструктура – далеко не повний список бід, що турбують місцеве населення.

сенча 5 сенча 6

сенча 1

Винуватцем такого жахливого становища місцеві називають ГПУ «Полтавагазвидобування», адже тільки в межах Сенчанської сільської ради знаходиться 98 свердловин із 114 у Лохвицькому районі, які перебувають на балансі Полтавського представництва ПАТ «Укргазвидобування». Звернення до представників газопромислового управління не дають бажаних результатів.

Цього разу до обговорення приєднались голова Лохвицької РДА В.Рязанов та представники області (депутат обласної ради А.Власенко, депутат Верховної Ради попереднього скликання С.Бульба, представники Громадської ради при Полтавській облраді та інші).

сенча 2

Також взяли участь у зібранні представники ПФ «Суспільної служби України» Ганна Кіященко та Юрій Филенко, які в рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ  проводять в Полтавській області інформаційну кампанію про Ініціативу прозорості  видобувних галузей (ІПВГ).

сенча 3

Громадськість та представники місцевої влади рішили зібрати всі данні та передати їх на розгляд обласній раді для визнання с. Сенча Лохвицького району Полтавської області зоною надзвичайної екологічної ситуації. Таким чином активісти хочуть звернути увагу уряду до проблем, які створюються від видобування вуглеводнів та інших корисних копалин.

 

ІПВГ в Україні