В Нових Санжарах говорити про прозорість видобутку

12 травня в Новосанжарській районній державній адміністрації відбулося засідання круглого столу на тему  “Видобувна галузь Полтавщини: економічний розвиток чи занепад для громад?”.

В заході взяли участь голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха, голова районної ради Геннадій Супрун, перший заступник та заступник голови РДА Наталія Постольник та Рита Верба, сільські та селищні голови, депутати районної ради, представники громадськості та ЗМІ.

dsc_0658_3

Засідання відкрила голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко, яка повідомила учасників: за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ проводиться широка інформаційна кампанію про Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні та навчання для представників місцевих громад, громадських активістів, студентів, викладачів, журналістів щодо застосування Стандарту ІПВГ, вдосконалення бюджетного планування, використання отриманих доходів та реалізації соціально важливих проектів.

Даний проект спрямований також на аналіз проблем, пов’язаних з видобуванням нафти та газу на території Полтавської області, донесення їх до тих, хто приймає рішення на рівні держави, просування соціальної відповідальності видобувних компаній та реалізації відповідних проектів на територіях, де здійснюється видобуток корисних копалин.

dsc_0663_2

“Також наше завдання – це розвиток потенціалу партнерських неурядових організацій та громадськості щодо моніторингу бюджетних процесів, пов’язаних із платежами від видобувних компаній, участі у визначенні проектів, необхідних для розвитку регіональної інфраструктури, захисту навколишнього середовища та забезпечення гендерної рівності”, наголосила Ганна Кіященко.

Експерт ІПВГ у Полтавському регіоні Юрій Філенко провів презентацію ІПВГ для учасників круглого столу, розповів про об’єми добування нафти і газу на Полтавщині за минулі роки та прогнозовані запаси вуглеводнів. Були висвітлені проблеми, які заважають розвиватись регіону у економічному та соціальному напрямках, а також розкрито потенціал застосування ІПВГ.

dsc_0666_1

Саме впровадження даної ініціативи, за словами Юрія Філенка, дозволить покращити інвестиційний клімат, зменшити рівень корупції, підвищити зацікавленість інвесторів, отримувати додаткові кошти до бюджету. А це, в свою чергу призведе до підвищення рівня життя у видобувних регіонах, місцеві громади матимуть змогу бути почутими як центральною владою, так і видобувними компаніями, а також сприятиме створенню нових робочих місць, покращить ситуацію з освітою та охороною здоров’я та розвине інфраструктуру.

Далі відбулося спільне обговорення співпраці громад Новосанжарщини з підприємствами видобувної галузі, що розміщені на території району.

dsc_0661_1

Насамкінець, керівник проекту Ганна Кіященко розповіла що робота з інформування населення про ІПВГ буде продовжуватись в інших районах Полтавської області. Будуть проводитись зустрічі безпосередньо в селах та селищах, поблизу яких здійснюється видобуток та транспортування нафти та газу. До діалогу з громадами буде залучено представників видобувних компаній для формування відповідального ставлення до виконання соціальних зобов’язань.

Захід проведено в рамках проекту: «Зміцнення місцевої фінансової Ініціативи (ЗМФІ-ІІ) у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні