Міністр пропонує, щоб наступний звіт ІПВГ включав дані за два роки

У вівторок, 7 червня, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик обговорив із фахівцями Світового Банку питання дотримання Україною вимог Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ).

Зокрема, під час зустрічі йшлося про підготовку Звіту, який є однією із передумов надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС та відповідає міжнародним зобов’язанням нашої країни. Програма виконання завдань у рамках ІПВГ є також частиною Антикорупційної стратегії та Плану дій Уряду.

image (4)

Ігор Насалик запропонував іноземним партнерам розглянути можливість включення до Звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей також і дані 2015 року. «Наше завдання не лише підготувати загальний звіт за 2014 рік, а й включити дані за 2015 рік, що дасть мінімальні розбіжності із дійсністю у видобувній галузі», – наголосив Міністр.

image (1)

Міністр переконаний, що робота в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей дає можливість залучити інвесторів, щоб розвивати видобувну галузь нашої держави. Також І. Насалик наголосив на здійсненні заходів Міністерства щодо забезпечення максимальної відкритості, серед яких – оцифрування роботи відомства.

«Ми розглядаємо ЕІТІ як майданчик, який буде об’єднувати інвесторів, громадськість, владу та сектори діяльності економіки», – зазначив Ігор Насалик.

image

Зі свого боку представники Світового Банку наголосили, що видобувні ресурси є товарами міжнародного ринку, тому потрібні способи порівняння, як працюють ринки в різних країнах та наскільки вони прозорі. ІПВГ є важливою платформою для соціального діалогу, тому Світовий Банк і надалі підтримуватиме поступ України в цьому напрямку.

Участь у зустрічі взяли фахівці Світового Банку: старший експерт з питань нафти і газу Ільхем Соломон, спеціаліст з соціального розвитку Дакша Шак’я, старший експерт вугільної галузі, технічний керівник ІПВГ Ендрю Шльоффель, керівник сектору енергетики Людмила Бутенко, старший спеціаліст з енергетики Дмитро Глазков.

image (3)

image (5)

Секретаріат ІПВГ представляли Голова Національного Секретаріату ІПВГ в Україні Діна Нарежнева, фінансовий менеджер Національного Секретаріату ІПВГ в Украіні Олеся Нехорошко, президент DiXi Group Олена Павленко.

Від Міненерговугілля участь у зустрічі взяли радник Міністра Тарас Кузьмич і начальник відділу фінансового планування та аналізу в нафтогазовому комплексі Марія Сушкова.

image (2)

Довідково:

Ініціатива прозорості видобувних галузей – міжнародна ініціатива, до якої приєдналися 51 країна світу. Завдяки їй можна довести іноземним партнерам та донорам прозорість галузей економіки країни.

У 2015-2016 роках організаційна робота із написання звітів фінансується через гранти Світового банку. Пряме фінансування з боку Світового банку здійснюється виключно на впровадження ІПВГ (умова надання гранту).

Напрями використання коштів – підготовка другого Звіту ІПВГ, який окрім нафти і газу включатиме також вугільний та залізорудний сектори.

Здобутки України на шляху імплементації ІПВГ:

– працює Національний секретаріат;

– підготовлено перший Звіт ІПВГ;

– обрано компанію-Незалежного Адміністратора, яка буде готувати другий Звіт (ТОВ «Ернст енд Янг»), ведуться передконтрактні переговори;

– проводиться робота в регіонах;

– розробляється законопроект про розкриття інформації у видобувних галузях.

Прес-служба Міненерговугілля