Науковці та викладачі Полтави дізналися про впровадженням стандарту ІПВГ

15 червня у Полтаві відбувся семінар для викладачів Полтавського технічного університету ім. Юрія Кондратюка (факультет нафти, газу та природокористування) на тему “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Впровадження в Україні”, організований ПФ Суспільної служби України.

Для проведення семінару були запрошені тренери Діна Нарежнева та Світлана Мізіна, які займаються безпосереднім впровадження ІПВГ в Україні та знайомі з міжнародним досвідом ефективного управління природними ресурсами.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016_4

Діна Нарежнева, керівник Національного секретаріату ІПВГ в Україні, розповіла про Стандарт ІПВГ, які вимоги він ставить до влади та видобувних кампаній, поточні досягнення у впровадженні ІПВГ в Україні.

У своєму виступі Д.Нарежнева зазначила, що ІПВГ впроваджує 51країна світу. Це не лише країни, що розвиваються, але й Великобританія, США, Німеччина, Норвегія, Казахстан, Азербайджан, та інші багаті на ресурси країни. На даний момент, Ініціативу підтримують більш ніж 90 великих нафтогазових і видобувних компаній, більш ніж 90 глобальних інвестиційних організацій з портфелем в управлінні понад 19 трлн. дол.

“Механізм дії стандарту наступний: видобувні компанії публікують інформацію про платежі до бюджету та державним органам, а уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в національному звіті ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою.  Цей процес контролюється багатосторонньою групою зацікавлених осіб (БГЗО), яка складається з представників уряду, приватного сектора та громадськості. Забезпечення імплементації на міжнародному рівні здійснюється Міжнародним секретаріатом ІПВГ, управління здійснюється Правлінням ІПВГ”, – наголосила Д.Нарежнева.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016_6

Також вона презентувала перший звіт ІПВГ України за 2013 рік, його висновки та подальші кроки із впровадження ІПВГ. Оскільки не всі компанії та державні органи готові добровільно розкривати дані про обсяг видобутку та платежі до бюджету, наразі підготовлений законопроект “Про розкриття інформації у видобувних галузях”.

Світлана Мізіна, експерт з комунікацій ІПВГ в Україні, ознайомила викладачів з  історією впровадження ІПВГ в Україні, у т.ч. чому саме громадськість була ініціатором впровадження Стандарту, які вигоди він несе для видобувних компаній, влади та громад.

Експерт зазначила, що суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують уряду за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

Вона звернула увагу на те, які переваги від видобувної галузі існують у розвинених країнах та з чим ця галузь асоціюється в Україні.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016_1

С.Мізіна повідомила учасників, що наразі розпочато інформаційну роботу у 7 видобувних регіонах України та проводиться вивчення ситуації в районах операційної діяльності компаній (потенційно конфлікті теми), потреб місцевих громад, а також налагоджується комунікація з органами самоврядування, компаніями та місцевими громадами.

Експерт наголосила, що серед цілей, які ставить Національний Секретаріат та БГЗО – донести інформацію про результати першого Звіту ЕІТІ до місцевих громад, компаній, органів місцевої влади. Також планується провести маппінг районів операційної діяльності компаній у кожному видобувному регіоні (у прив’язці до місцевих громад), а також опрацювати моделі соціально-корпоративного партнерства між місцевими громадами та видобувними компаніями. Зокрема, на прикладі окремої місцевої громади та компанії планується започаткувати пілотний проект запровадження моделі соціально-корпоративного партнерства.

У своєму виступі Ганна Кіященко, голова ПФ Суспільної служби України, висвітлила тему охорони навколишнього природного середовища та надр під час промислової розробки родовищ нафти і газу.  За пропозицією викладачів, було запропоновано винести цю тему на окремий семінар, куди запросити також викладачів з кафедри екології.

Викладачі взяли активну участь в обговоренні, особливо їх цікавили питання, чи є відповідальність за подання неправдивої інформації видобувними компаніями та державними органами, як знаходити невідповідність у Звіті ІПВГ, які механізми вирішення таких розбіжностей.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016_2

Учасники заходу також запитували, як залучити ресурси в розвиток кафедри. Особлива увага була присвячена питанню, чи можливо відобразити у звіті ІПВГ собівартість видобутого на Полтавщині газу та як відобразити інформацію про кількість свердловин, які знаходяться “в тіні”.

В ході дискусії викладачі погодилися, що інформація про власників свердловин повинна бути відкритою та доступною для кожного громадянина.

Також було зазначено, що для досягнення енергонезалежності держави необхідно почати фінансувати геологорозвідку, адже є перспективні площі, а завдяки новим технологіям можна також дати нове життя “старим” родовищам.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016_5

Представники Полтавського технічного університету ім. Юрія Кондратюка висловили пропозицію, щоб інформацію в звіті ІПВГ деталізувати по родовищам, окремим населеним пунктам, щоб кожен житель села розумів, що біля них добувається. Необхідно показувати, скільки було видобуто по кожному родовищу і скільки залишилось запасів у процентному відношенні. Адже лічильники на свердловинах чи на пунктах збору від різних свердловин повинні не лише бути встановлені, але і працювати. Також було запропоновано розглянути включення у звіт ІПВГ і нафтопереробної галузі.

Учасники семінару погодилися, що співпраця університету з видобувними компаніями і громадськими організаціями дуже потрібна, аби професійно доносити до місцевих громад правдиву інформацію про різні технології, які застосовуються при добуванні нафти та газу, зокрема про гідророзрив пласта, проводити моніторинг впливу на навколишнє середовище та регулярно оприлюднювати цю інформацію.

Захід організовано  в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні