У Львові громадськість провела 12-ту регіональну зустріч PWYP

В період 27-30 вересня у Львові відбулась Євразійська регіональна зустріч коаліції Publish What You Pay (PWYP), участь в якій взяли представники громадських коаліцій з Азербайджану, Монголії, Вірменії, Грузії, України, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану. Метою зустрічі було обговорення шляхів та інструментів покращення прозорості у видобувних галузях країн, що імплементують Стандарт ІПВГ.

Як зазначила представник Міжнародного секретаріату ІПВГ Дивеке Роган (Dyveke Rogan), активна участь та залучення громадянського суспільства до імплементації ІПВГ в країнах є ключовим критерієм оцінки відповідності Стандарту. “В євразійському регіоні ми маємо різні приклади залученості громадянського суспільства до роботи механізму ІПВГ. І, якщо в Україні, після Революції Гідності, співпраця громадськості з органами влади виглядає конструктивною, то є низка євразійських країн, зокрема Азербайджан, де НУО та активісти ІПВГ зазнають переслідувань”, заявила вона. Пані Роган зауважила, що в PWYP нині працюють над опрацюванням політики захисту активістів ІПВГ в євразійському регіоні, моніторингу та фіксації випадків переслідування.

Коментуючи зусилля PWYP щодо захисту активістів ІПВГ в країнах євразійського регіону, представник Азербайджану Губад Ібадоглу (Gubad Ibadoglu) зазначив, що в Азербайджані громадянське суспільство зазнало значного тиску з боку уряду. Як він зауважив, тиск уряду на громадське суспільство загострився після Євромайдану в Україні, коли уряд Азербайджану злякався повторення українських подій. Членам тамтешньої громадської коаліції почали блокувати банківські рахунки, проти НУО розпочались переслідування податковими органами.

У жовтні 2014 року Міжнародний секретаріат ІПВГ визнав ситуацію в Азербайджані неприйнятною. Для врегулювання цього питання Міжнародний секретаріат ІПВГ неодноразово звертався до уряду країни з приводу порушення Протоколу участі громадянського суспільства в ІПВГ. У зв’язку з цими порушеннями, статус Азербайджану щодо відповідності Стандарту ІПВГ є невизначеним, розпочато консультації Міжнародного секретаріату ІПВГ з офіційним Баку.

DSC_1876

Вперше участь в засіданні Євразійської регіональної мережі PWYP взяли представники громадянського суспільства Вірменії. Як зазначили представники Вірменії Артур Григорян (Artur Grigoryan) та Інга Зарафян (Inga Zarafyan), в Єревані нині уважно вивчають можливість приєднання країни до ІПВГ. За словами пана Григоряна, в країні немає проблем з відкритістю інформації про діяльність видобувної галузі для суспільства. Видобувні компанії розкривають інформацію, органи статистики надають її на запит НУО.

Проблема полягає в тому, що правдивість доступної інформації викликає сумнів. На думку експертів, у видобувній галузі Вірменії превалюють офшорні схеми, які дозволяють компаніям приховувати реальні обсяги видобутку та доходів від продажу корисних копалин на зовнішніх ринках. Крім того, за словами Григоряна, сайти вірменських НУО, які займаються моніторингом видобувної галузі та проблемами екології в країні, зазнають частих хакерських атак, що ускладнює їх діяльність.

DSC_1877

Як зазначив координатор PWYP в Євразійському регіоні Еміль Омаров (Emil Omarov), в деяких випадках майданчик ІПВГ використовується НУО для обговорення не лише проблем прозорості використання природних ресурсів, а й охоплює більш широкий контекст суспільного життя, для обговорення проблем трудових відносин між видобувними компаніями та працівниками, тощо.

Учасники Євразійської регіональної зустрічі PWYP не лише обмінялись досвідом імплементації ІПВГ в своїх країнах, а й опрацювали низку подальших заходів та кроків з посилення інструменту ІПВГ. Зокрема, визнано доцільність прийняття спеціального законодавчого супроводу імплементації ІПВГ, прийняття відповідних нормативних документів у сфері бенефіціарного права, розкриття інформації про власників та вигодонабувачів від розробки природних ресурсів у країнах, що імплементують Стандарт ІПВГ.

Владислав Дейнеко, ГО “Аналітичний центр регіонального співробітництва”