У Полтаві обговорювали шляхи співпраці громади, місцевої влади та видобувних компаній

Спільний план дій та розвиток нафтогазовидобувної галузі на Полтавщині обговорювали під час круглого столу на тему: “Нарощення видобутку вуглеводнів, методи інтенсифікації, у рамках реалізації урядової політики щодо енергонезалежності України”.

Захід організовано ПАТ “Укргазвидобування” спільно з Національним секретаріатом Ініціативи прозорості видобувних галузей України за підтримки Проекту “Підтримка реформи управління державними фінансами”, що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

У круглому столі взяли участь перший заступник голови Правління ПАТ “Укргазвидобування” Олександр Романюк, т.в.о голови Держслужби геології та надр України Микола Бояркін, народні депутати України Ольга Бєлькова та Юрій Бублик, експерт GIZ з комунікацій ІПВГ в Україні Світлана Мізіна, представники обласної влади, депутатський корпус Полтавської обласної ради, представники Асоціації газовидобувних компаній України та місцевих громад Полтавщини.

14142045_545620865628748_3504145593303913456_n

Під час круглого столу Олександр Романюк презентував Програму розвитку “Укргазвидобування” до 2020 року та зазначив, що втілення програми матиме велике значення для всього нафтогазового ринку України. Основними цілями даної програми є збільшення податкових надходжень, створення робочих місць та підвищення зарплат, розвиток інфраструктури, прихід на ринок провідних міжнародних гравців та технологій, стимул для міжнародних компаній до виходу та розгортання операцій на ринку України, енергонезалежність та довгостроковий ефект від додаткових надходжень до бюджету.

Олександр Романюк звернув увагу на те, що вже зараз Полтавське газопромислове управляння підвищує рівень добробуту працівників. На території Полтавської області працює близько 6 тис. співробітників “Укргазвидобування”, і у 2016 було збільшено заробітну плату на 17.4% у порівнянні із 2015 роком. Також він зазначив, що розвиток Полтавського регіону є стратегічно важливим для “Укргазвидобування”. Компанія планує здійснювати розвиток Полтавського регіону через стратегічний фокус і нарощування видобутку до 20 млрд. кубометрів у 2020 році (на ~50%) на родовищах Полтавського ГПУ, що призведе до збільшення податків та створення нових робочих місць.

Також компанія підтримує прийняття законопроекту № 3038 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо впорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)”. Підтримка соціальних проектів місцевих громад та сприяння розвитку інфраструктури Полтавщини є важливими аспектами діяльності компанії.

Юрій Нагорняк, заступник виконавчого директора з видобутку “Укргазвидобування”, на круглому столі викликав неабиякий інтерес своїм виступом. Розповідь про методи інтенсифікації видобутку, а саме ГРП супроводжувалась не тільки презентацією на екрані, а й демонстрацією сумішей та рідин, що використовуються при гідравлічному розриві пласту. Це лише одна сходинка, яка має стати першим кроком до “реанімування” газової промисловості, зазначають фахівці. Гідравлічний розрив пласту — це найшвидший і найефективніший метод підвищення видобутку газу, як в технологічному плані, так і в економічному.

14141940_545894345601400_8935145632789275150_n

Проблеми місцевих громад під час свого виступу порушив перший заступник голови Полтавської ОДА, депутат обласної ради Андрій Пісоцький. “Я особисто знаю про ті всі проблеми, які існують навколо цієї галузі. Ми підтримуємо компанію “Укргазвидобування”, розуміємо скільки коштів вони сплачують у бюджети різних рівнів та реалізують соціальних угод в області, надають робочі місця полтавцям. Але мова йде про місцеві громади: ті проблеми, які зараз виникають у них з водою, дорогами, екологією необхідно вирішувати спільно, насамперед з підприємствами нафтогазовидобувної, аграрної галузі та іншими. Місцеві громади звертаються до обласної влади постійно. Тож ми розуміємо питання енергетичної безпеки держави, але повинні дбати й про розвиток громад на Полтавщині”, наголосив Андрій Пісоцький.

Про децентралізацію ренти й відрахування 5% від обсягу рентних платежів місцевим громадам поінформувала народний депутат України, заступник голови Комітету з питань ПЕК Ольга Бєлькова. “Я закликала до діалогу та компромісу між інтересами громади (фінансові та екологічні), компанії та держави. Майже одностайно і депутати, і компанії підтримують мою ініціативу – законопроект №3038. Громада та ОДА, може на власний розсуд не давати нових ліцензій, але це також означатиме політичну відповідальність тих, хто йтиме проти державних інтересів перед громадами, коли “Укргазвидобування” переведе свою діяльність у більш лояльні регіони. Проситиму Прем’єр-Міністра та Кабінет Міністрів зрозуміти потребу домовитися про децентралізацію ренти від видобутку газу вже найближчим часом”, зазначила Ольга Бєлькова.

14102531_545620918962076_1314951023722698049_n

Експерт GIZ з комунікацій ІПВГ в Україні Світлана Мізіна та голова Полтавськоi філії Суспільної служби України Ганна Кіященко доповідали на круглому столі про екологічні питання та Ініціативу прозорості видобувних галузей в Україні. Під час виступів неодноразово звучало, що громадськість хоче знати, скільки коштів від видобувної галузі йде в місцевий бюджет та хто є власниками видобувних компаній.

“Більшість відповідей на ці запитання можна буде знайти у другому Звіті ІПВГ України за 2014-2015 роки, що включатиме дані про видобуток нафти, газу, вугілля та залізної руди. Дуже важливо вирішити на законодавчому рівні питання розподілу податків, адже громади все більше наполягають на вирішенні екологічних проблем та хочуть щоб рента залишалася на місцях. Прикро, що у місцевих депутатів не має розуміння того, що не можна категорично відмовляти у погодженні спецдозволів “Укргазвидобування” та приватним компаніям, і вимагати лише кошти на соціальні проекти та вирішення одразу екологічних проблем, які накопичені роками. Такі категоричні відмови заважають державній компанії виконувати завдання уряду щодо виконання програми для нарощування видобутку газу задля досягнення енергетичної незалежності України”, коментує подію Світлана Мізіна.

14079488_545893798934788_3469633158950496267_n

Також експерт повідомила, що нещодавно було розпочато інформаційну компанію у 7 видобувних регіонах та відбувається розвиток комунікації з органами самоврядування, компаніями та місцевими громадами. Вона підкреслила, що саме ІПВГ має стати вагомою ланкою для діалогу усіх сторін, а також допомогти знайти спільну модель соціального партнерства у регіонах.

Керівник Держгеонадр України Микола Бояркін зазначив: “Зустріч видобувних компаній та обласної громади була непростою. Після обговорення низки дискусійних питань сторони дійшли висновку, що кожен з присутніх підтримує ініціативу щодо збільшення видобутку нафти та газу, бо енергетична незалежність – це важлива артерія українського організму. Але відкритим залишилось екологічне питання та погодження заявок від видобувних компаній, зокрема ПАТ “Укргазвидобування”. Держгеонадра підтримує вимоги громад щодо дотримання культури надрокористування. Це дійсно проблема. А ось позиція представників місцевого самоврядування, що жодного погодження не буде від полтавських депутатів, допоки не буде вирішене питання відрахувань 5% ренти в місцевий бюджет, мені не зрозуміла. Так, регіони мають розвиватися, і це їхнє завдання, але мова ультиматумів – це шлях в нікуди”. Також він наголосив, що законопроект №3038 найближчим часом розглядатимуть у першому читанні.

IMG_0006

14202774_545620828962085_4067226081109813948_n

Впродовж  круглого столу було зазначено, що у найближчі роки на Полтавщині може з’явитися майже три сотні нових свердловин. Їх створення можливе лише за участі інвесторів, одним з яких вже стала білоруська нафтогазова компанія. Частину потенційних родовищ планують розробляти за допомогою гідророзриву пласта. Це планується провести у рамках реалізації урядової політики щодо енергонезалежності України, але важливо також дбати й про сталий розвиток громад на Полтавщині.

ІПВГ в Україні

Фото Newfolk LLC