На Полтавщині говорили про видобуток як джерело наповнення бюджету об’єднаних громад

У Зінькові Полтавської області з ініціативи РДА та Інституту Республіка пройшов форум “Реформа децентралізації в Зіньківському районі”, мета якого мотивувати мешканців нарешті розпочати роботу зі створення об’єднаних громад.

Полтавська філія Суспільної служби України в рамках форуму провела презентацію та обговорення на тему “Вигоди для громад від впровадження ініціативи  прозорості у видобувних галузях (ІПВГ)”.

На території Зіньківського району розробляється п’ять родовищ, з яких два розвідується і одне підготовлене до промислового освоєння. Отже, в майбутньому це може стати одним з надійних джерел наповнення бюджетів місцевих громад.

2016-10-24_045024-300x222

У Полтавській області є гарні приклади роботи нових громад: це передусім Білоцерківська громада (голова Іван Лещенко), яка стала першою спроможною громадою в регіоні. Завдяки раціональному використанню бюджетних грошей, які раніше надходили до районного бюджету, громада змогла вирішити проблеми, які вже давно назріли:  ремонти доріг, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

Для прикладу, до Шишацької ОТГ увійшло 12 місцевих рад. Цьогоріч ця громада на формування інфраструктури отримала 14,4 мільйона гривень субвенції з державного бюджету. Об’єднані територіальні громади змогли оптимізувати витрати на утримання своєї адміністративної структури. І головне – муніципалітети об’єднаних громад стали нарешті реальною владою.

Для того, щоб об’єднана громада була спроможною потрібно мати ресурси для наповнення свого бюджету в майбутньому.

Захід проведений в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні