Цикл тренінгів щодо підготовки звітності в рамках ІПВГ завершився

У Горішніх Плавнях 11 жовтня відбувся завершальний тренінг щодо подання звітності в рамках ІПВГ. Учасниками заходу стали представники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанії Ferrexpo mining, оскільки другий звіт ІПВГ України міститиме в собі також дані про видобування залізної руди.

Навчальний тренінг був проведений компанією EY  в Україні за підтримки Національного секретаріату ІПВГ України.

Впродовж першої частини заходу спікери пояснили важливість впровадження ІПВГ для економіки держави, презентували 7 вимог стандарту ІПВГ, поінформували про результати підготовки першого звіту ІПВГ, над яким працювали попереднього року.

IMG_20161011_111435_HDR

Також було зазначено, що одна з головних ідей Стандарту ІПВГ – розкрити усі платежі бізнесу, які були здійсненні на користь держави. Окремо учасників тренінгу зацікавив законопроект №4840 «Про розкриття інформації у видобувних галузях». В залі звучали запитання щодо відповідальності, яку нестимуть компанії за порушення норм закону, після його прийняття у Верховній Раді.

IMG_20161011_140000_HDR

Друга частина тренінгу була повна обговорень та дискусій. Учасники зі спікерами детально розглядали кожен пункт опитувального листа, визначаючи, які саме дані та в якому форматі необхідно вносити до документу. Також звучала низка технічних запитань щодо заповнення річного звіту.

Відповідно до стандарту ІПВГ, одними із ключових пунктів звіту є розкриття інформації про ліцензії та бенефіціарних власників компаній. Дані про бенефіціарних власників варто висвітлювати для того, щоб всі зацікавлені сторони могли отримати інформацію про осіб, які фактично є власниками компаній. Висвітлення зазначеної інформації є вимогою Стандарту ІПВГ та одним із завдання звіту.

IMG_20161011_135704_HDR

Дискусійним стало питання про надання до звіту інформації про соціально-корпоративну відповідальність. Обговорювали окремі ситуації, з яким компанії стикаються у щоденній діяльності – аби зрозуміти, яку інформацію варто подавати та яким чином.

Наприклад, присутні з’ясовували питання, чи мають розкриватися дані, якщо компанія перерахувала кошти певному сервісному центру для надання послуги для сільської ради, а не сільській раді напряму. У звітних документах потрібно вказувати інформацію про вигодоотримувача, тобто об’єкта витрат – незалежно від того, як були здійсненні ці витрати. Дані про витрати соціального спрямування для подання до звіту будуть згруповані відповідно до територіального розподілу.

На завершення тренінгу учасники підтвердили рішення подавати дані для формування другого Звіту ІПВГ.

ІПВГ в Україні