На Полтавщині підтримали децентралізацію ренти і впровадження ІПВГ

Полтавська філія Суспільної служби України (ПФ ССУ) продовжує проводити круглі столи у видобувних районах Полтавської області. Так, 3 листопада 2016 року в смт Чутове відбувся круглий стіл на тему “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ), упорядкування системи надходження та використання рентних платежів”.

Ганна Кіященко, керівник ПФ ССУ та член Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО), закликала присутніх не бути байдужими до ситуації, яка склалася у видобувному секторі Чутівського району. “Потрібно налагоджувати діалог між видобувними компаніями та владою, і виносити питання ефективної співпраці між всіма зацікавленими сторонами на обговорення громадськості. Наразі важливим питанням є підтримка законопроекту №3038, який вже пройшов перше читання. В ньому пропонується переглянути джерела надходжень до загального фонду державного та місцевих бюджетів від рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату (нині зараховується до державного бюджету в повному обсязі)”, зазначила Ганна Кіященко.

3

Вона уточнила, що законопроект встановлює наступний розподіл рентної плати: 95% – зараховується до доходів загального фонду державного бюджету; 1,5% – до загального фонду місцевих бюджетів міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад; 1,5% – до загального фонду місцевих бюджетів Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів; 2% – до загального фонду місцевих бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів (за місцезнаходженням відповідних ділянок надр).

1

Експерт ПФ ССУ Филенко Юрій показав присутнім карту з межами спецдозволів на користування надрами у Чутівському районі, розповів про міжнародний стандарт ІПВГ. “Це глобальний стандарт управління нафтовими, газовими та мінеральними ресурсами країни, який впроваджує 51 країна світу. Це не лише країни, що розвиваються, але й Велика Британія, США, Німеччина, Норвегія, багаті на ресурси країни: Казахстан, Азербайджан, та ін. Ініціативу підтримують більш ніж 90 великих нафтогазових і видобувних компаній. Механізм дії стандарту в тому, що видобувні компанії публікують інформацію про платежі в бюджет та державним органам, а Уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в Національному звіті ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою”, продовжував експерт.

2

На круглому столі був присутній голова районної ради Володимир Филенко. Він розповів про слабку співпрацю видобувних компаній з владою на місцевому рівні та називає “кісткою” ті кошти , які іноді надають компанії на соціальні потреби. За його словами, прийняття законопроекту №3038 дозволить Чутівському району не чекати “подачок”, а самостійно вирішувати проблеми, які виникають внаслідок видобування вуглеводнів у районі.

Даний захід проходив в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні