У Львові говорили про зміни у регулюванні видобутку та ІПВГ

21 грудня 2016 року у Львівському торговельно-економічному університеті відбувся семінар “Роль Ініціативи прозорості видобувних галузей у реформуванні енергетичної галузі України. Прозорість, як інструмент подолання корупції в галузі та створення нових можливостей розвитку місцевих громад”.

Захід проводився Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» за підтримки Національного секретаріату ІПВГ в Україні та Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні».

1

В рамках семінару студентам та викладачам університету було представлено стандарт ІПВГ, висвітлено результати проекту Звіту ІПВГ за 2015-2016 рр., відбулось обговорення залучення інформаційних технологій у боротьбу з корупцією та тіньовими схемами у видобувній галузі. Також, учасники семінару дискутували про перспективи застосування законопроекту № 3038, прийнятого Верховною Радою напередодні, 20 грудня, для розвитку інфраструктури сільських громад у видобувних регіонах та розподілу рентних платежів за користування надрами на користь видобувних регіонів України починаючи з 1 січня 2018 року.

Про ІПВГ

Перший український звіт ІПВГ був представлений громадськості 7 грудня 2015 року в Києві. Завдяки Звіту ІПВГ тепер кожен має можливість дізнатись про основні родовища вуглеводнів України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. Звіт ІПВГ формувався незалежним Адміністратором (компанія Ernst & Young) на основі перевірених даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Починаючи з 2016 року звіт охоплюватиме нафтогазову, вугільну та залізорудну галузі.

ІПВГ є міжнародним антикорупційним стандартом забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджують понад 50 країн, зокрема США, Канада, Норвегія та Казахстан. Україна приєдналась до ІПВГ у 2013 році.

Наміри України у боротьбі із зловживаннями у видобувній галузі через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів України, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства “Відкритий уряд”, домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

ІПВГ в Україні