Семінар про ІПВГ у Дрогобичі (анонс)

25 січня 2017 року у Державному вищому навчальному закладі “Дрогобицький коледж нафти і газу” відбудеться семінар “Роль Ініціативи прозорості видобувних галузей у реформуванні енергетичної галузі України. Прозорість як інструмент подолання корупції в галузі та створення нових можливостей розвитку місцевих громад”.

Захід проводиться  Асоціацією “ЕнергоТранспарентність” за підтримки Національного секретаріату ІПВГ в Україні та Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні”.

Семінар організований з метою детального представлення студентам та викладачам “Дрогобицького коледжу нафти і газу” інформаційних можливостей стандарту ІПВГ, короткого висвітлення результатів другого Звіту ІПВГ України та обговорення механізмів залучення інформаційних технологій у боротьбу з корупцією та тіньовими схемами у видобувній галузі.

Захід проходитиме 25 січня 2017 року, о 13.20, за адресою: м. Дрогобич, вул. Грушевського, 57.

До участі у семінарі запрошуються студенти та викладачі  Дрогобицького коледжу нафти і газу, представники ЗМІ та громадські організації.

Контактна особа: Владислав Дейнеко, Асоціація “ЕнергоТранспарентність”, тел. +38097 5990983, електронна адреса: acrc@ukr.net

 

Про ІПВГ

Перший український звіт ІПВГ був представлений громадськості 7 грудня 2015 року в Києві, до кінця березня ц.р. буде оприлюднений другий звіт ІПВГ , який крім видобутку нафти і газу, охоплюватиме видобуток в Україні вугілля, залізних, марганцевих і титанових руд.

Завдяки звіту ІПВГ, громадяни України, експерти, науковці та інші зацікавлені сторони  отримали доступ до інформації, що протягом 25 років приховувалась від суспільства. А саме: хто і скільки в Україні заробляє на видобутку нафти і газу, які податки сплачуються компаніями за отримання спеціальних дозволів та користування надрами. Звіт дає можливість дізнатись про основні родовища вуглеводнів України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів.

Звіт ІПВГ формувався незалежним Адміністратором (компанія Ernst & Young) на основі перевірених даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. ІПВГ є міжнародним антикорупційним стандартом забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджують понад 50 країн, зокрема США, Канада, Норвегія та Казахстан. Україна приєдналась до ІПВГ у 2013 році.

Наміри України у боротьбі із зловживаннями у видобувній галузі через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів України, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства “Відкритий уряд”, домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

ІПВГ в Україні