ІПВГ та прозорість галузі на порядку денному обговорень депутатів та громадськості

24 березня при Комітеті з питань ПЕК  відбувся круглий стіл “Власний газ для незалежності: як досягнути цілі”. Серед тем для обговорень були результати другого Звіту ІПВГ та законопроект про прозорість у видобувних галузях.

Під час свого виступу заступник голови Комітету з питань ПЕК Ольга Бєлькова, повідомила, що 23 березня був зареєстрований проект Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (№6229): «Поки я працюватиму в Раді, я буду його перереєстровувати, допоки його не приймуть і всі не зрозуміють, що без прозорості у газовидобувній галузі не буде ніякого прогресу. Я обіцяю, що буде докладено усіх зусиль для його прийняття».

Про важливість прийняття цього законопроекту наголосила і заступник міністра енергетики Галина Карп, зазначивши, що Україні вкрай потрібен цей закон, адже він забезпечить зрозумілі правила гри для всіх інвесторів.

посол норвегії

Посол Норвегії в Україні і Республіці Білорусь пан Уле Т. Хорпестад під час свого виступу згадував про важливість дотримання стандартів прозорості в галузі та говорив про ІПВГ: «Прозорість – один з основних аспектів для реалізації всього запланованого. І першочерговою має бути прозорість платежів. Прозорість дуже важлива для енергетичної безпеки країни, а також є чудовим сигналом для інвесторів, які хочуть вкладати свої гроші у галузь. ІПВГ відігравала дуже велику роль у трансформації Норвегії. Ми раді бачити, що Україна також активно працює над впровадженням Стандарту ІПВГ в галузі. Реалізація Ініціативи прозорості  в країні підвищує потенціал вкладення інвестицій в галузь як з боку внутрішніх інвесторів, так і зовнішніх».

Олена Павленко, президент аналітичного центру DiXi Group, зазначила, що останній звіт EITI продемонстрував, що все ще є компанії, які ігнорують правила: «Вони хочуть працювати в тіні. «Бути за кулісами» − це нечесні правила гри. Однак бізнес знає, що закон без покарання можна ігнорувати. Закон з прозорості дозволить вирішити такі питання та запобігти «закулісним» іграм окремих гравців ринку». Під час свого виступу Олена Павленко також презентувала концепт «ІПВГ+», головна ідея якого полягає у прийнятті нового закону про прозорість, запровадженні електронної звітності для видобувних компаній та поширення практики розумного управління коштами від сплати ренти через діалог у регіонах.

17500004_1262780213842747_205520329_o

ІПВГ в Україні, за матеріалами “Українська енергетика”

Фото надані Dixi Group