На Львівщині обговорили, як розподіл доходів від видобутку сприятиме розвитку громад

У місті Жидачів Львівської області 30 березня відбувся круглий стіл на тему: «ІПВГ у Львівській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад». Участь у круглому столі взяли голови шести сільських та об’єднаних територіальних громад Жидачівського району, представники асоціації «ЕнергоТранспарентність», представники місцевої влади та представники газовидобувної компанії «Західнадросервіс», яка здійснює видобуток природного газу на території Жидачівського району.

Директор з розвитку газовидобувної компанії «Західнадросервіс» Тарас Федак, розповідаючи про підтримку компанією місцевих громад, зазначив: «Розподіл ренти за видобуток корисних копалин, згідно із Законом України №1793-VIII, розпочнеться 1 січня 2018 р. Однак, в компанії «Західнадросервіс» розвитку соціально-корпоративного партнерства з сільськими громадами приділяють пильну увагу від першого дня роботи компанії в Жидачівському районі. Так, лише у 2015 році на підтримку розвитку інфраструктури сільських громад компанія спрямувала більше 4 млн гривень. Компанія планує розвивати видобуток газу у Жидачівському районі впродовж найближчих 20 років, тому інвестиції у розвиток сільських громад є важливою складовою довгострокової стратегії розбудови самої компанії».

На думку голови Облазницької сільської ради Ірини Мотрук, прийняття Закону №1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», кардинально змінює відношення сільських громад до діяльності видобувних компаній на їх території. У громад, на думку пані Ірини, зявився суттєвий стимул сприяти розвитку їх операційної діяльності, створенню сприятливого клімату для залучення компаніями нових інвестицій, розширення виробництва та працевлаштування як умога більшої кількості місцевих мешканців, які отримуватимуть пристойну зарплатню у видобувних компаніях.

Як зазначив голова Вільховецької сільської ради Василь Ілюк, на території Вільховецької громади розташовано більше 4 газових свердловин, які належать компанії «Укргазвидобування» і нині законсервовані. Компанія володіє ліцензією на розвідку та видобуток природнього газу в районі Тисарівського родовища газу, однак, фактичної роботи з видобутку газу не ведеться, і це турбує сільську громаду.

Координатор Асоціації «Енерготранспарентність» у Львівському регіоні Владислав Дейнеко відмітив зростання зацікавленості сільських громад до ІПВГ: «Люди почали цікавитись статистикою, прогнозами розвитку компаній, перспективою розвитку родовищь корисних компалин, розташованих на їх території. Отже, своє майбутнє громади розглядають у безпосередньому звязку із майбутнім видобувних компаній, з якими громади сподіваються розбудовувати конструктивні взаємовигідні відносини. І це є добрим початком. В такій ситуації, і видобувним компаніям важливо не обманути очікувань людей та підходити до розвитку соціального партнерства з сільськими громадами відповідально, дбати про людей та ставитись відповідально до дотримання вимог екологічного законодавства, не погіршувати умов життя людей».

Захід був проведений Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні