Про впровадження ІПВГ дізнавалися учасники відкритої лекції у Сєвєродонецьку

З чого почався, як проходить, і які вигоди має принести процес імплементації ІПВГ в Україні – саме про це дізнавалися учасники тематичної лекції 26 квітня 2017 року, яка відбулася на базі Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля в Сєвєродонецьку.

Лекція стала однією з серії заходів, який розпочинає інформаційно-просвітницьку кампанію на Луганщині щодо презентації громадськості результатів другого національного звіту ІПВГ в Україні та стану впровадження Ініціативи.

Експерти від ГО «НОВА Енергія» презентували інформацію стосовно особливостей оподаткування видобувних компаній відповідно до українського законодавства, розповіли про екологічні та соціальні проблеми, пов’язані з видобуванням кам’яного вугілля в Луганській області, й можливі шляхи їх вирішення.

19

Присутні отримали інформацію про зміст,  цілі та інструменти ІПВГ. Запровадження ІПВГ є особливо актуальним для громадськості, оскільки є інструментом для отримання достовірної інформації про кошти, сплачені видобувними компаніями за експлуатацію надр. ІПВГ також є інструментом контролю над урядом та бізнесом щодо належного управління природними ресурсами.

10

На лекції презентували Положення конкурсу студентських матеріалів про результати впровадження ІПВГ в Україні та раціональне управління природними ресурсами. Конкурс пройде у рамках Всеукраїнської науково-технічної конференції «Фізико-технічні проблеми енергетики та шляхи їх вирішення 2017» на базі фізико-енергетичного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Студенти вищих та спеціальних навчальних закладів були запрошені до участі у конкурсі, основними завданнями якого є:

– стимулювання молоді до дослідження проблем запровадження ІПВГ в Україні, раціонального управління природними ресурсами видобувних регіонів.

– сприяння донесенню повної та об’єктивної інформації за тематикою ІПВГ;

– збільшення обізнаності громадян про ІПВГ.

Прийом матеріалів в рамках конкурсу триває з 28 квітня по 7 червня 2017 року.

Детальну інформацію можна отримати на сайті ГО «НОВА Енергія».

11

Лекція підготовлена в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень.

ІПВГ в Україні