У Самборі говорили про те, як видобувна галузь може сприяти розвитку місцевих громад

У Самборі на Львівщині 4 травня відбувся круглий стіл на тему: «Ініціатива прозорості видобувних галузей у Львівській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад».

Участь у круглому столі взяли голови сільських та об’єднаних територіальних громад Самбірського району, Львівської області, представники асоціації «Енерготранспарентність», представники місцевої РДА та представники газовидобувних компаній «Західнадросервіс» та «Укргазвидобування», які здійснюють видобуток природного газу на території Самбірського району.

Говорячи про перспективи нарощування видобутку газу на Самбірщині, головний юрист нафтогазової компанії «Західнадрасервіс» Юрій Бучко зауважив, що компанія щороку стабільно нарощує видобуток газу на Західній Україні, включаючи й Самбірський регіон. Однак, подальша перспектива нарощування видобутку газу компанією багато в чому залежитиме від зваженої і прозорої політики уряду України, спрощення регуляторних процедур для галузевого бізнесу.

Голова Самбірської РДА Микола Фрей: «Влада Самбірського району зацікавлена у розвитку тісної співпраці видобувних компаній з сільськими громадами на території району. Співробітники компаній із числа місцевого населення отримують пристойну за сьогоднішніми мірками заробітну платню, компанії надають допомогу в утриманні та ремонті ключової інфраструктури в районі». Водночас, Микола Фрей зауважив, що видобувні компанії приділяють недостатньо уваги розвитку комунікації та роботі з населенням на території їх операційної діяльності.

Фото КС Самбір

Як зазначив голова Дублянської селищної ради Роман Когут на території громади знаходиться 6 законсервованих свердловин, що належать ПАТ «Укргазвидобування», під їх облаштування виведено землі сільськогосподарського призначення, які на даний час не обробляються. Отже, крім незначної орендної плати за землю, громада не має жодного зиску від співпраці з видобувною компанією. Р.Когут наголосив на необхідності пояснення представниками «Укргазвидобування» своїх подальших планів щодо експлуатації зазначених свердловин у с. Дублянське Самбірського району.

Представник Асоціації «ЕнергоТранспарентність» Владислав Дейнеко відмітив, що, за його спостереженнями, в цілому, в Самбірському районі у відносинах між місцевими громадами та видобувними компаніями склались конструктивні відносини. Наявний діалог між сторонами, дозволяє вирішувати спірні питання без зайвих конфліктів. Громади позитивно ставляться до прийняття Верховною Радою України Закону №1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату».

Водночас, під час дискусії в рамках круглого столу стало зрозумілим, що рівень коштів, які отримають місцеві бюджети від розподілу рентних платежів за видобуток вуглеводнів на Самбірщині, враховуючи обсяги видобутку газу,  є незначним і не матиме суттєвого впливу  на покращення добробуту та соціального розвитку цих громад.

Захід був проведений Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні