Про розподіл рентної плати говорили на Волині

22 червня у місті Локачі Волинської області, де ПАТ «Укргазвидобування» здійснює видобуток природного газу, відбувся круглий стіл на тему: «ІПВГ у Волинській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад Локачинського району».

В рамках зустрічі з депутатами Локачинської районної ради, Владислав Дейнеко – координатор Асоціації «ЕнергоТранспарентність» у Львівській та Волинській областях – поінформував громаду про хід імплементації ІПВГ у видобувних регіонах України та перспективи запровадження  Закону України №1793-VIII «Щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату». Так, було зазначено, що прийнятий закон розподіляє по 2% рентної плати за користування надрами до обласних та районних бюджетів та 1% до бюджету місцевих органів самоврядування (сільських рад).

2-2

Як зазначив голова Локачинської районної ради Борис Ковальчук, ймовірно до кінця цього року на території Локачинського району буде створено Локачинську об’єднану територіальну громаду. В такому разі усі 3% буде перераховано до бюджету ОТГ.

1-1

Говорячи про співпрацю між видобувними компаніями та сільськими громадами, голова Козлівської сільської ради Олег Трофим’юк зазначив, що до сьогодні головною проблемою у взаємовідносинах з «Укргазвидобування» залишається жалюгідний стан доріг на території громади, який руйнується під колесами спеціальної техніки видобувної компанії. Періодичні ремонти, які здійснює компанія не дозволяють усунути накопичених проблем. Крім того, Олег Трофим’юк наголосив на необхідності формалізації взаємовідносин з компанією у вигляді підписання угоди про соціально-корпоративне партнерство та посиленні комунікації між сторонами. Так, на думку голови сільської ради, компанія  мала б сприяти працевлаштуванню місцевих мешканців, сприяти розвитку інфраструктури громади, брати участь в її соціальному житті.

Захід проводився Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні