Підзвітність, прозорість та участь громад на порядку денному Кременчуцької РДА

14 липня у місті Кременчук Полтавська філія Суспільної служби України разом з Управлінням з питань внутрішньої політики Департаменту Полтавської ОДА  провели зустріч з представниками влади та сільських громад Кременчуцького району, щоб обговорити проблему прозорості та підзвітності при видобуванні корисних копалин та участь громадських об’єднань у вирішенні актуальних питань розвитку місцевих територіальних громад.

На території Кременчуцького району діє 4 спецдозволи на видобуток залізної руди, з яких два належить ПрАТ Полтавський “Гірничо-збагачувальний комбінат” (реєстраційні номери 1012 та 1013), інші ТОВ “Єристівський Гірничо-збагачувальний комбінат” (2768) та ТОВ “Біланівський Гірничо-збагачувальний комбінат” (3572). За даними ДНВП “Геоінформ України” термін дії спецдозволів на видобуток залізної руди на родовищах Горішнє-Плавнинське (1013) та Лавриківське (1012) закінчується 29 липня цього року.

Кременчук_семінар_14_07_2017_03

Під час зустрічі Олександр Отич, заступник начальника управління з питань внутрішньої політики Полтавської ОДА, розказав про громадські ради, як спосіб комунікації між владою та громадою. Впровадження такого механізму участі як Громадський бюджет, сприяє поглибленню співпраці між владою та громадою,  підвищує знання громадян про бюджет своїх громад та залучає їх до контролю.

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, член БГЗО, коротко розповіла про ІПВГ, досвід рекультивації земель у Німеччині та про вплив видобувних процесів на інфраструктуру та стан навколишнього середовища.

Кременчук_семінар_14_07_2017_08

Юрій Филенко, експерт ПФ Суспільної служби України, більш детально розповів про ІПВГ, механізм дії Ініціативи та переваги впровадження Стандарту ІПВГ в Україні. Також Юрій презентував другий Звіт ІПВГ за 2014-2015 роки та порівняв його зі Звітом ІПВГ за 2013 рік.

Кременчук_семінар_14_07_2017_04

Микола Сокур, голова Полтавського обласного підрозділу Національного Екологічного Центру України(НЕЦУ), професор Кременчуцького національного університету, поділився досвідом прийняття рішень щодо необхідності проведення детальної громадської екологічної експертизи перед будівництвом нових підприємств та зазначив, що, як показує практика, важко знайти кошти на проведення таких експертиз.

Юрій Сподін, керівник Товариства охорони природи міста Кременчука, розповів про ставок-випарник біля Кременчуцького НПЗ та його вміст, який може нести небезпеку для навколишнього середовища за умов неправильного поводження.

Дякуємо Кременчуцькій РДА за допомогу в організації заходу.

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні