Тренінг “Участь громади у використанні коштів від рентних платежів”

20 липня у Івано-Франківську відбувся тренінг щодо перспектив використання коштів від рентних платежів на місцевому рівні, формування бюджетів участі.

Експерти розповіли про перспективи запровадження Закону України №1793-VIII «Щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату». Прийнятий закон розподіляє по 2% рентної плати за користування надрами до обласних та районних бюджетів та 1% до бюджету місцевих органів самоврядування.

Тренінг покликаний навчити, яким чином контролювати наповнення бюджету, як визначити пріоритети при формуванні місцевого бюджету для сталого розвитку місцевих громад, на які проекти і яким чином освоїти ці кошти.

В рамках тренінгу було оголошено конкурс проектів серед органів місцевого самоврядування кращий план використання коштів від «децентралізації ренти».

.

Захід проведено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні