На Харківщині обговорюватимуть способи раціонального використання рентних надходжень на місцях

10 серпня у місті Зміїв Харківської області відбудеться круглий стіл на тему «Раціональне використання ренти на місцях – шлях до сталого соціально-економічного розвитку видобувних регіонів». До участі у заході запрошуються представники органів місцевого самоврядування, видобувних компаній, громадськості та місцеві ЗМІ з п’яти видобувних районів Харківської області – Чугуївського, Балаклійського, Зміївського, Ізюмського та Шевченківського.

Час проведення: 11.00

Місце проведення: Харківська обл., Зміївський район, м. Зміїв, вул. Адміністративна, 9 (Зміївська районна рада).

Під час заходу планується висвітлення та обговорення наступних питань:

– стан впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні;

– зміни законодавчої та нормативно-правової бази для видобувної галузі;

– проблеми контролю використання рентної плати на місцях;

– питання розробки стратегій розвитку видобувних регіонів та планів реалізації соціальних проектів (спрямованих на сталий соціально-економічний розвиток громад, підвищення енергоефективності та вирішення екологічних проблем регіону) за кошти рентних платежів від видобувних компаній у 2018 році.

Учасники круглого столу розглянуть нинішню ситуацію щодо забезпечення прозорості діяльності видобувних галузей на місцевому рівні та раціональне використання рентних платежів. Експерти ГО «НОВА Енергія» ознайомлять присутніх з основними результатами другого звіту ІПВГ в Україні за 2014-2015 рр., досвідом впровадження ІПВГ в різних країнах та прикладами ефективної співпраці видобувних компаній, органів місцевого самоврядування та громадськості для реалізації соціальних проектів та розвитку регіонів.

Під час круглого столу представники органів місцевого самоврядування отримають рекомендації щодо розробки планів підвищення енергоефективності населених пунктів та районів, для реалізації яких починаючи з 2018 року можна буде залучати фінансові надходження у вигляді рентних платежів видобувних компаній, сплачених до місцевих бюджетів.

Контактна особа – Олена Агапова (тел.: +38 050 995 01 48, e-mail: energiya.nova@gmail.com).

Захід проводитиметься в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні