З громадою смт Котельва обговорили соціальну відповідальність видобувних компаній

На території Котелевського району Полтавської області знаходиться 7 родовищ, тому 21 серпня у смт Котельва, Полтавської області відбулась зустріч з депутатами селищної ради, працівниками виконавчого комітету ОДА та представниками місцевої громади. Під час зустрічі було обговорено врахування інтересів місцевих громад при використанні рентних платежів за видобування вуглеводнів.

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, член БГЗО при Міненерго розповіла про впровадження ІПВГ в Україні та пояснила якими є переваги для місцевих громад на території яких видобувають вуглеводні.

Котельва_21-08-2017_03

Ярослав Карпенко, експерт Пф Суспільної служби України презентував інтерактивну карту з проблемними видобувними ділянками у Полтавській області. В 2016 році ПАТ “Укргазвидобування в межах соціальної програми виділило Котелевському району 230 тис. грн на ремонт доріг та 600 тис. грн для реконструкції системи теплопостачання Більської ЗОШ. Депутати селищної ради зауважили, що в цьому році ПАТ “Укргазвидобування” почало співпрацювати безпосередньо з Котелевською селищною радою. Наразі на стадії підписання соціальна угода на 1500 тис. грн.

Котельва_21-08-2017_06

Представників громади зацікавив механізм перерахування до селищного бюджету одного відсотку від рентної плати за видобування вуглеводнів та назви підзаконних актів, які це регулюють. Також учасники заходу підтримали  необхідність прийняття законопроекту №6229, який сприятиме більшій прозорості  видобувної галузі.

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).  Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

ІПВГ в Україні