Жителям видобувних територій розповіли про прозорість галузі

12 серпня відбулась зустріч експертів «Полтавської філії суспільної служби України» з представниками влади та громадськими активістами села Полив’яне Миргородського району Полтавської області. Експерти розповіли про прозорість та підзвітність при видобування корисних копалин, переваги і проблеми видобувної діяльності для громад, на території яких добувають вуглеводні, можливість налагодження діалогу та взаємовигідної співпраці з видобувними компаніями.

Ярослав Карпенко, експерт Пф Суспільної служби України, розповів про Другий національний Звіт ІПВГ за 2014-2015 роки, практики соціальних угод та партнерства між видобувними компаніями та місцевою владою, можливі напрямки використання коштів від рентних платежів за видобування вуглеводнів. Також була презентована карта проблемних ділянок Полтавської області.

Полив'яне_12-08-2017_02

Учасників зустрічі зацікавила інформація про відрахування до місцевих бюджетів частини рентних платежів від видобування вуглеводнів. Громада вже зараз має  планувати бюджет ОТГ на наступний рік, але не розуміє, як можливо спрогнозувати  надходження від рентної плати до бюджету громади. Додаткові кошти планують використати для вирішення інфраструктурних проблем ОТГ.

Під час зустрічі також була обговорена проблема з питною водою. Водонапірна  башта та водопровідна мережа потребують ремонту, але знаходяться у власності «Полив’яне-Агро», засновником якого є ВАТ «Укрнафта, тому відремонтувати їх за бюджетні кошти неможливо.  Господарство вже давно не працює, але мережі так і не передало у комунальну власність.

Довідково: Село Полив’яне входить до Великосорочинської об’єднаної територіальної громади на землях якої зосереджено декілька родовищ. Саме село знаходиться на території Матешівсько-Легейдівської площі.  У 2013  році   ТОВ “Нафтогазопромислова геологія” отримало дозвіл (№4457) терміном на 20 років  на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку і видобування цього родовища. Компанія належить кіпрському офшору Diloretio Holdings, а кінцевим бенефіціарним власником являється Микола Злочевський (міністр екології та природних ресурсів України у 2010 – 2012 рр.).

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні