Тренінг “Особливості збору та поширення інформації щодо результатів екологічного та фінансового моніторингу”

ГО «НОВА Енергія» запрошує представників громадськості, регіональних неурядових організацій і ЗМІ із Харкова та районів Харківської області, де ведеться видобуток корисних копалин, до участі у тренінгах на тему «Особливості збору та поширення інформації щодо результатів екологічного та фінансового моніторингу», що відбудуться 22 та 23 вересня у Харкові та Чугуївському районі Харківської області.

Місце проведення тренінгу 22 вересня: м. Харків, вул. Сумська 72, 2 поверх бізнес-центру Platinum Plaza. Початок заходу: 11:00

Місце проведення тренінгу 23 вересня: Чугуївський район, комплекс «Малиновка» Початок заходу: 10:00.

Для участі у тренінгу необхідно до 20 вересня 2017 р. включно заповнити коротку онлайн-форму та вказати, який тренінг ви хотіли б відвідати (у м. Харків або в Чугуївському районі Харківської області). Для учасників тренінгу передбачені кава-паузи та забезпечення  роздатковими матеріалами. Транспортні витрати учасників не покриваються.

Реєстрація за посиланням: https://goo.gl/dErNSK

Мета тренінгу – залучити громадськість та ЗМІ до висвітлення екологічних проблем видобувних регіонів, навчити грамотно використовувати дані про стан навколишнього природного середовища, проводити моніторинг виконання екологічних програм, аналізувати джерела надходження коштів дофондів охорони навколишнього природного середовища (ФОНПС) та напрямки їх використання.

Тренінг включатиме сесію про контроль використання коштів, які видобувні компанії сплачують до місцевого бюджету, та можливості їх використання задля покращення стану довкілля та ліквідацію негативних наслідків видобувної діяльності. Експерти ГО «Нова енергія» ознайомлять учасників з особливостями збору та поширення інформації про результати екологічного та фінансового моніторингу у видобувних регіонах.

Основні теми тренінгу:

– Суть і завдання державного екологічного моніторингу.

– Проблеми державної системи моніторингу навколишнього природного середовища в Україні. Нормативно-правова база.

– Екологічний моніторинг у системі природоохоронної діяльності регіональної влади. Порядок розробки екологічних програм. Державні, регіональні та місцеві програми.

– Джерела наповнення екологічного фонду місцевих громад. Механізми використання коштів екологічного спрямування. Моніторинг виконання екологічних програм та використання коштів ФОПС (на прикладі Донеччини).

– Механізми взаємодії з громадськістю та ЗМІ з метою спільного вирішення екологічних проблем громади.

– Збір та поширення інформації про результати екологічного моніторингу. Контроль за використанням коштів, які видобувні компанії сплачують до місцевого бюджету.

Контактна особа – Олена Агапова (тел.: +38 050 995 01 48, e-mail: energiya.nova@gmail.com).

Захід буде проведено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні