У Охтирці обговорили проблеми видобувного сектору

30 серпня у м. Охтирка Сумської області  представники органів місцевого самоврядування, видобувних компаній, громадськості та місцевих ЗМІ в рамках круглого столу на тему «Прозорість нафтогазового комплексу Охтирського району – шлях до добробуту громад» обговорили проблеми видобувного сектору Охтирського району.

Експерти ГО «НОВА Енергія» ознайомили присутніх з основними результатами другого звіту ІПВГ України за 2014-2015 рр. та поділилися досвідом впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) в інших країнах. Також розповіли про приклади ефективної співпраці видобувних компаній, органів місцевого самоврядування та громадськості для реалізації соціальних проектів та розвитку регіонів. Зокрема, було розглянуто ситуацію щодо забезпечення прозорості діяльності видобувних галузей на місцевому рівні та раціональне використання рентних платежів.

2

Голова ради ГО «НОВА Енергія» Віталій Филенко та керівник субгранту ГО «НОВА Енергія» Олена Агапова розповіли учасникам заходу про міжнародний стандарт ефективного управління ресурсами видобувних регіонів та розподіл рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводнів до місцевих бюджетів у 2018 році.

Юрій Буц, експерт ГО «НОВА Енергія», висвітлив питання екологічної безпеки видобувних регіонів.

9

Учасники  обговорили проблеми видобувного сектору Охтирського району, а представники органів місцевого самоврядування отримали рекомендації щодо розробки планів підвищення енергоефективності населених пунктів та районів, для реалізації яких, починаючи з 2018 року, можна буде залучати фінансові надходження у вигляді рентних платежів видобувних компаній, сплачених до місцевих бюджетів.

Захід пройшов в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІПВГ в Україні