Громада на Львівщині розповіла про співпрацю з місцевою видобувною компанією

24 жовтня у Вівнянській сільській раді Стрийського району Львівської області відбулась зустріч представників Асоціації «ЕнергоТранспарентність» з головою Вівнянської сільської ради та членами виконавчого комітету  сільської ради. В ході зустрічі було обговорено стан соціально-корпоративного партнерства громад з видобувною компанією «Укргазвидобування», яка здійснює видобуток вуглеводнів на території села Вівня.

Роман Бегей, голова Вівнянської сільської ради зазначив, що на території його громади розташовано 127 газових свердловин, більшість з них виконує функції закачування/забору газу в ПСГ компанії «Укртрансгаз». Лише дві свердловини «Укргазвидобування» здійснюють видобуток газу.

Нині Вівнянська громада активно обговорює закон про зміни до Бюджетного кодексу щодо розподілу рентних платежів. За словами голови сільської ради, діяльність підприємств нафто-газової галузі щороку приносить до бюджету громади близько 1 млн. гривень, більше 40 мешканців села Вівня працюють у видобувній галузі. Члени громади Вівні висловлюють занепокоєння щодо включення їх території до ОТГ, що – на думку Романа Бегея – може призвести до скорочення грошових надходжень до бюджету села.

23313279_695534907305756_2007013806_o

Говорячи про перспективи подальшого розвитку співпраці між видобувними компаніями та сільськими громадами, представник ГО «Аналітичний центр регіонального співробітництва» Віталій Юрчук зазначив на необхідності посилення комунікації між сторонами. Громади мають стати проактивними та генерувати пропозиції щодо співпраці з компаніями, виходити з ними на керівництво компаній, вимагати від них партнерських відносин та розуміння місцевих проблем.

Віталій Юрчук наголосив на важливості обміну досвідом між головами сільських рад та ОТГ у видобувних регіонах України та розповів  про задум провести Форум органів самоврядування та видобувних компаній. Захід буде організовано з метою налагодження обміну досвідом між органами самоврядування щодо співпраці та комунікації з компаніями та поширення кращих практик соціально-корпоративної відповідальності серед видобувних компаній.

Захід проводився Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні