Законопроект №6229 хочуть включити до Дорожньої карти розвитку відкритих даних

Аналітик DiXi Group Андрій Білоус вніс пропозицію включити проект Закону №6229 “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях” у Дорожню карту розвитку відкритих даних на 2018-2019 роки. Це відбулось 14 лютого у ході експертного обговорення актуальних завдань та пропозицій щодо розвитку відкритих даних в Україні.

Експерти та представники громадськості, ґрунтуючись на досягненнях у питанні розвитку open data у 2017 році, спільно визначили перелік викликів та завдань, які потрібно вирішувати найближчим часом. Зокрема, значну увагу було присвячено обговоренню необхідних законодавчих змін та популяризації open data серед журналістів, представників бізнесу та влади.

Прийняття Закону “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях” відкриє доступ до значних обсягів фіскальної інформації, яка наразі закрита для громадськості.

“Ухвалення даного законопроекту є основою для подальшого створення порталу, де у форматі відкритих даних розміщуватиметься інформація про діяльність видобувних компаній. Зокрема, це відкриє доступ суспільству до такої важливої інформації як, наприклад, скільки компанії заплатили податків у місцевий бюджет, скільки у державний, скільки видобули ресурсів, при цьому інформація буде не агрегованою, а по кожній компанії окремо”, – зазначив Андрій Білоус.

Фіскальні дані у форматі open data про результати діяльності видобувних компаній широко застосовуються журналістами-розслідувачами у країнах, які запровадили у себе стандарт ІПВГ.

Також, фахівці з відкритих даних підкреслили необхідність внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині запровадження більш жорстких санкцій за несвоєчасне оприлюднення інформації та якщо вона неналежної якості.

Проект “Дорожньої карти розвитку відкритих даних на 2018-2019 роки” готують фахівці проекту “Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах” (USAID та UKaid). У подальшому, цей стратегічний документ буде направлено на розгляд та затвердження Кабінетом Міністрів України.

DiXi Group