Рада ухвалила за основу проект закону про прозорість у видобутку

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект № 6229 про забезпечення прозорості у видобувних галузях. “За” проголосував 231 народний депутат.

Законопроект розроблено для впровадження в Україні міжнародних стандартів та передових практик розкриття інформації у видобувних галузях відповідно до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

«Закон імплементує стандарт ІПВГ, який зрозумілий великим та середнім міжнародним компаніям. За подібними правилами вже публікують звіти понад 600 компаній у Великобританії, Франції, Канаді; незабаром до них приєднаються ще сотні», – заявив під час круглого столу «Як забезпечити прозорість у видобувних галузях?» керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович. Він послався на результати досліджень, згідно яким запровадження ІПВГ в середньому призводить до зростання прямих іноземних інвестицій на 5,3%.

_MAX4147

Як зазначається в пояснювальній записці, прийняття закону є  важливим з огляду на необхідність забезпечення прозорості в управлінні ресурсами надр, оскільки це надасть дасть змогу суспільству проаналізувати податкове та адміністративне навантаження в діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також потребу в інвестиціях.

“Через те, що з 1 січня 2018 року в нас розщеплюється частина податків від видобутку і йде в місцеві бюджети, цей законопроект отримує дуже велике значення. Люди будуть знати, що їх не обманюють. Що свердловина, або якісь поклади, або кар’єр , який розташований на території їхнього населеного пункту, використовується правильно, а люди отримують з цього користь”, – зазначив народний депутат, один зі співавторів 6229 Лев Підлісецький.

_MAX4211

Згідно документу, материнські підприємства у видобувних галузях, які зареєстровані в Україні, складатимуть консолідовану фінансову звітність, будуть зобов’язані складати та подавати консолідований звіт про виробництво та платежі.Розкривати свої звіти про виробництво та платежі видобувники будуть зобов’язані щорічно, не пізніше 1 вересня, яке слідує після закінчення відповідного звітного періоду.

Видобувні компанії також будуть зобов’язані розміщати електронні копії спеціальних дозволів на користування надрами на веб-сайті, разом із відповідними витягами із таких угод.

Міненерговугілля, в свою чергу, буде зобов’язане  оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті електронні копії виданих спеціальних дозволів на користування надрами та інформацію про істотні умови угод про користування надрами.

«Економіку надрокористування знають тільки надрокористувачі. Йдуть ці ресурси на яхти, лондонські квартири тощо для вузького кола надрокористувачів, чи вони йдуть у бюджет? Ні держава, ні суспільство цією інформацією не володіє», – прокоментував ситуацію народний депутат та співавтор законопроекту Остап Єднак.

_MAX4106Також законопроект передбачає формування багатосторонньої групи з питання імплементації в Україні ІПВГ з  представників центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, та представників організацій громадянського суспільства.

“Ухвалення цього законопроекту – це в значній мірі закриття тих проблемних дірок, які заважають Україні приєднатися до найбільш прозорим країнам світу. Це вимоги по звітності компаній як в цілому, так і за окремими проектами, це вимоги пов’язані з відкриттям інформації про діяльність компаній”, – зазначив під час круглого столу «Як забезпечити прозорість у видобувних галузях?» член правління ІПВГ Олексій Орловський.content_6229_3_01

За день до голосування представники громадських організацій Полтавщини, Львівщини та Харківщини записали відеозвернення до народних депутатів. Громадські активісти закликали парламентарів підтримати 6229. За добу відео набрало більше 1000 переглядів у фейсбуці. Переглянути відео.

Нагадаємо, згідно з оцінками аналітичного центру DiXi Group, законопроект про забезпечення прозорості у видобувних галузях №6229 дозволить стимулювати надходження до держбюджету, зменшити дефіцит держбюджету та сприяти стабільності валютного курсу.Сумарно понад 70 спеціальних дозволів, загальною площею понад 11 тис. км2 (~30% від усіх ліцензійних площ), можна віднести до категорії “сплячих”, тобто таких, що не використовуються ефективно. Закон передбачає звітування ліцензіатів за кожною ділянкою і дозволить визначити, хто і скільки недоплачує податків у держбюджет.

Надходження до держбюджету від рентної плати за видобуток нафти, газу і газового конденсату в 2017 році склали 40,8 млрд гривень. Якби сплячі ліцензії працювали, державний бюджет отримав би ще додатково близько 12,26 млрд гривень рентної плати (*оціночно). Якщо врахувати інші податки, ця цифра може бути значно вища.За умови надходження додаткових 12,26 млрд гривень рентних платежів, дефіцит бюджету в 2017 році міг зменшитися на 25,6% (загальна сума дефіциту держбюджету-2017 – 47,85 млрд гривень).

Законопроект про забезпечення прозорості у видобувних галузях імплементує кращі практики стандарту ІПВГ, що означає для країни зростання прямих іноземних інвестицій до ВВП на 5,3%, згідно економічних досліджень .

ІПВГ – незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт для забезпечення прозорості у видобувних галузях, який впроваджується у 51 країні світу, в т. ч. у Казахстані, Норвегії, Великобританії, Німеччині, США та ін.

Відеозапис круглого столу «Як забезпечити прозорість у видобувних галузях?»

DiXi Group