Збільшення інвестиційної привабливості Введенської громади через розвиток зеленого туризму

13 серпня 2018 року команда експертів громадської організації «НОВА ЕНЕРГІЯ» завітала до села Тернове Введенської громади з навчальним семінаром «Стратегічні та операційні цілі розвитку громади».

На початку заходу мешканці села та представники видобувної компанії “Пром-енерго Продукту”  обговорили роль та наслідки видобутку вуглеводнів на території Введенської громади. Під час обговорення були озвучені та розвіяні деякі міфи мешканців, котрі пов’язані із екологічною та соціальною напругою в громаді.

Після обговорення експерти ГО «Нова енергія» представили прогнозовану суму рентних надходжень до місцевого бюджету у 2018 році. Згідно попередніх розрахунків понад 1,5 млн. грн. буде перераховано до бюджету Введенської селищної ради вже в цьому році. Завдяки цим надходженням, бюджет громади збільшиться майже в половину від затвердженого бюджету 2018 року. Додатково експерти також презентували реєстри відкритих даних із переліком дійсних спецдозволів та свердловин на території Введенської селищної ради.

39085287_1224466287694492_5184245514496901120_n

Під час теоретичної частини семінару експерти розповіли про принципи визначення стратегічних та операційних цілей, формування плану/стратегії розвитку громади. Після чого разом із учасниками почали роботу над формуванням Плану стратегічного розвитку територіальної громади. За результатами напрацювань було визначено декілька стратегічних напрямків розвитку громади, а саме зелений туризм (база відпочинку, екоферми, створення дендропарку, розвиток греблі на байдарках), відкриття культурно-розважального центру, покращення безпеки руху,  покращення якості комунальних послуг, будівництво цеху по переробці та реалізації продуктів сільського господарства, запуск сміттєвої сортувальної станції та інші.

Великий інтерес у присутніх викликала інформація про можливості використання інформаційних технологій та баз даних для контролю діяльності підприємств на території громади. Вже наступний захід у громаді буде присвячено презентації першого в Україні екологічного боту для моніторингу інформації про дозвільні документи та процедури промислових та інших забруднювачів довкілля https://www.saveecobot.com/ та реєстрами спецдозволів на користування надрами.

39038140_234697127384567_8227212131267772416_n

За результатами заходу було вирішено, що експерти ГО «Нова Енергія»   будуть продовжувати стратегічну підтримку громади у напрямку відкритих даних про діяльність видобувних підприємств. На завершення семінару експерти надали консультації та рекомендації щодо можливості залучення зовнішнього фінансування шляхом подання проектних пропозицій на регіональні, національні та міжнародні конкурси.

Захід відбувся в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір». Проект реалізується ГО «Нова Енергія» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

ІПВГ в Україні