Чи можуть бути партнерськими відносини між громадами та видобувними компаніями?

Робота круглого столу “Прозорість видобутку вуглеводнів – шлях до добробуту Борівських громад” у смт. Борова на Харківщині 7 квітня 2016 року була насиченою та результативною. Головна мета заходу – імплементація ІПВГ – стандарту прозорого управління у видобувних галузях.

Яким чином ІПВГ дозволяє покращити конкурентоспроможність та інвестиційний клімат видобувних регіонів? Чи сприяє ІПВГ сталому розвитку громад? Саме ці питання обговорювали та вирішували на робочій зустрічі представники територіальних громад, органів місцевого самоврядування, видобувних компаній, районної влади, ЗМІ, експерти та організатори проекту.

IMG_0058-300x200

Голова Борівської районної державної адміністрації Віталій Кіян привітав учасників круглого столу та надав змістовну характеристику щодо стану видобувної галузі району. “Наша мета – знайти та впровадити такі робочі механізми, за допомогою яких відносини між громадою та видобувними компаніями стануть партнерськими та взаємовигідними”, підкреслив він.

Голова ГО “НОВА Енергія” Віталій Филенко розповідав про комунікаційну стратегію ІПВГ, її роль та значення для територіальних громад. Особливу увагу під час доповіді він акцентував на недоліках у нещодавно опублікованому Звіті ІПВГ за 2013 рік та важливості їхнього подальшого подолання.

IMG_0034-300x200

Інформацію щодо діючих ліцензій нафто- і газовидобування у Харківському регіоні роз’яснювала Олена Агапова, експерт проекту від ГО “НОВА Енергія”. “Дійсними дозволами на використання надр для видобутку газу та нафти є лише 90 спеціальних дозволів, недійсних або анульованих нараховано 171 одиниць, – зазначила Агапова, – тобто проблема ліцензування є дуже актуальною та потребує інформаційного поширення серед громадськості видобувних регіонів”.

IMG_0053-300x200

Генеральний директор ПАТ “КУБ ГАЗ” Сергій Панчук розповів про роботу видобувних компаній та тенденції ринку вуглеводнів у Україні. “Ми готові розбудовувати партнерські відносини з громадами. Співпраця з представниками громадськості потребує детального опрацювання, але саме вона є необхідною як для вирішення вже існуючих проблем, так і для запобігання майбутніх труднощів і негараздів між видобувними компаніями та громадами”, зазначив він.

Сергій Федченко, перший заступник голови РДА, окремо підкреслив, що надання прозорості у діяльності видобувних компаній регіону сприятиме чіткому розумінню відносно рівня економічної вигоди для громади від діяльності видобувних компаній та побудови планів щодо покращення інфраструктури у регіоні.

Під час підсумкового обговорення всі учасники круглого столу висловили пропозиції щодо актуальності впровадження дієвих механізмів для взаємодії органів місцевого самоврядування з керівниками нафтогазовидобувних компаній та підкреслили необхідність прозорості діяльності нафтогазового комплексу району.

IMG_0038-300x200

Захід організовано в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

ГО “НОВА Енергія”