Розкриття інформації про видобувну галузь є важливим для громад Полтавщини

ГО “Суспільна служба України” 31 березня провела зустріч з мешканцями Решетилівського району, щоб обговорити, як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад.

На території району ведуть видобування газу дві великі компанії: “Укргазвидобування” та “Укрнафта”, тому представники громади були досить активними під час обговорення. Найбільше цікавили такі  питання: чи будуть робочі місця; де брати кошти на ремонт доріг та прокладання водопроводів; чи справді з 1 січня 2018 року 3% від рентних платежів буде надходити до їхнього бюджету та інше.

Решетилівська ОТГ 31_03_2017_05

Ярослав Шевченко, експерт ГО “Суспільна служба України”, розповів про важливість Стандарту ІПВГ для України, про кількість балансових запасів нафти і газу на Полтавщині, та пояснив представникам громади, яку користь від видобування на території ОТГ може отримувати громада.

Решетилівська ОТГ 31_03_2017_02

Секретар виконавчого комітету  Решетилівської ОТГ Олександр Тринчук заявив: “Я – за еволюційний шлях розвитку нашого суспільства, тому ми повинні розуміти, де ми є зараз і куди йдемо. Для цього нам потрібна  достовірна інформація, яка дозволить приймати ефективні управлінські рішення. Ми дякуємо громадським організаціям, які розкривають інформацію про діяльність видобувного сектору в нашому районі”.

Заступник голови Решетилівської ОТГ Іван  Черкун сказав: “Необхідно розкривати інформацію про дійсні об’єми видобутку вуглеводнів та платежі до бюджету. Адже без цього ми не зможемо подолати корупцію та не матимемо можливості використовувати природні ресурси ефективно і з користю для громад”.

Решетилівська ОТГ 31_03_2017_07

Захід проведений в рамках виконання проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ІПВГ в Україні