Як визначити стратегію розвитку сільської громади?

Село Яхники, що знаходиться в Лохвицькому районі Полтавської області, є  багатим на вуглеводні.  19 липня у Яхниках відбувся семінар «Стратегічні та операційні цілі розвитку громади». У заході взяли участь представники трьох сторін: видобувні компанії,  місцеві жителі та самоврядування.

Під час семінару тренер Андрій Кінаш пояснив чому потрібно створювати стратегію. Учасники заходу спільно працювали над визначенням місії, бачення, сценаріїв та напрямів розвитку громади села Яхники. Опісля разом з тренером провели аналіз початкових умов для розвитку громади та визначили ресурси, які вже наявні в селі. Після усіх обговорень учасники взялись за розробку планів дій та плану реалізації Стратегії розвитку громади.

19-07-2018_Yahnyky_024

Представники видобувних компаній під час своїх виступів зазначили, що Geo Alliance в цьому році сплатив до бюджетів різних рівнів Полтавської області 13,2 млн. гривень, а Regal Petroleum за п’ять місяців цього року сплатив 5 млн. грн. ренти, з них до бюджету сільських рад 1 млн. грн. Також вони додали, що компанії готові допомагати громадам технікою, обладнанням, експертами, навчанням, обмінюватися послугами та разом працювати над розробкою проектів для села.

«Активна відповідальна громада, де переважна більшість мешканців бере участь у плануванні та реалізації місцевих проектів. На території громади встановлено сучасні технології використання ресурсів (електрична енергія, вода). Також  сподіваємось на створення Центру культурного життя Лохвиччини» – таким бачать село Яхники його мешканці.

Проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» в Полтавській області виконує Полтавська філія Суспільної служби України. В межах проекту заплановано ще ряд навчань та майстерень, які будуть проведені для того, щоб навчити громади ефективно управляти коштами від видобування  вуглеводнів.

Захід організовано  в рамках проекту  «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

ІПВГ в Україні