Оцінку впливу на довкілля обговорили на Полтавщині

9 серпня у селі Яхники Полтавської області відбувся семінар «Порядок видачі та продовження ліцензій на користування надрами. Оцінка впливу на навколишнє середовище — все, що потрібно знати кожному».

Учасники заходу розглянули та обговорили Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який вступив в дію в грудні минулого року. Оцінка впливу на довкілля (ОВД) проводиться для планування діяльності об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля. Для обліку, систематизації та зберігання інформації про такі підприємства функціонує Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля.

39082986_1954058501284068_5841202402128035840_n

Тренер Олена Бурім та керівник ГО «Нова енергія» Віталій Филенко пояснили учасникам семінару як працює реєстр підприємств та окремо розібрали процедуру громадського обговорення ОВД. Секретар Яхниської сільської ради Тамара Сердюк зазначила, що такі обговорення нових законів, які впливають на життя видобувних регіонів, є цікавими місцевій громаді, бо у них немає можливості слідкувати за законодавством.

У семінарі також взяли участь представниці ТОВ “Smart Energy” Анжела Жосан (еколог) та Наталія Плеханова (менеджер з корпоративних комунікацій). Під час свого виступу вони говорили про готовність компанії співпрацювати із громадою та нагадали, що компанія щороку проводить громадські слухання для обговорення різних питань, що турбують громаду.

39024143_1954057837950801_3427474641982062592_n

Наталія Плеханова: «Проявляти активність та об’єднуватись громада має не лише тоді, коли намалює собі “ворога”, але й заради того, щоб розробляти плани розвитку громади та реалізовувати важливі проекти. Газовидобувні компанії, які працюють на території певних сільських рад, довели, що вони відкриті для конструктивного діалогу. А от чи готові громади – це питання до них. Чи готові місцеві мешканці особисто брати участь у розбудові власного села, спільними зусиллями усієї громади формувати своє майбутнє, вирішувати що конкретно для цього потрібно, а потім брати ще й все це робити. Зрозуміло, що дуже важко відійти від звички “воювати” та чекати, що хтось за тебе вирішить нагальні проблеми. Але сьогодні у громад є достатні ресурси (в тому числі фінансові за рахунок децентралізації ренти), щоб розвиватися.»

Захід провела громадська організація «Полтавська філія Суспільної служби України» в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

ІПВГ в Україні