Які перспективи розвитку видобувної галузі в Малинівській ОТГ?

2 серпня команда ГО «НОВА Енергія» зустрілися з Малинівською громадою Харківської області та обговорили можливості розвитку видобувної галузі. На територію громади заходить 5 ліцензійних ділянок, що покривають приблизно 2/3 території.

У ході семінару експерти презентували карту ліцензій на користування надрами та свердловин, розташованих в межах Малинівської ОТГ, та розповіли, як використовувати електронні ресурси ДНВП «Геоінформ України» для отримання актуальної інформації про діючі спецдозволи на користування надрами та видобувну діяльність на території громади. Нагадаємо, що крім електронної карти та бази спецдозволів на сайті Геоінформу з’явився Реєстр нафтових та газових свердловин, який постійно оновлюється й містить інформацію про тип, глибину, координати розташування свердловин.

1

Не зважаючи на значну кількість ліцензій, видобуток газу та конденсату у Малинівській територіальній громаді ведеться лише з 4-5 свердловин. Тому за перше півріччя до місцевого бюджету ОТГ надійшло лише 88 тис. грн. рентної плати. Між тим майже на всіх ділянках передбачено проведення геологічного вивчення, дослідно-промислової розробки родовищ з подальшим видобуванням нафти, газу та конденсату.

Поки що ПАТ «Укргазвдобування» активізувало геологорозвідку та нарощування видобувних потужностей у сусідній Чкаловській громаді, але хто знає, можливо через кілька років це буде Малинівка.

Враховуючи таку можливість, представники селищної ради та громадськості вирішили внести сталий розвиток видобувного сектору до стратегічних цілей плану соціально-економічного розвитку та зібрати більше відомостей про сучасний стан видобувної галузі в межах територіальної громади та розвідані запаси корисних копалин.

38392308_1779043852131145_8835303986266374144_n

Оскільки території Малинівської ОТГ мають високий рекреаційній потенціал, особливу увагу в ході проведення геологорозвідувальних робіт та видобувної діяльності слід приділяти мінімізації впливу на довкілля. Тому представники Малинівської громади виявили бажання дізнатися більше про процедури підготовки, обговорення та погодження звітів з оцінки впливу на довкілля, які в обов’язковому порядку готуються видобувною компанією перед початком будь-якої діяльності на місцевості. Ці та інші актуальні теми, що стосуються видобувної галузі та сталого розвитку видобувних регіонів, планують обговорити в Малинівці під час наступних зустрічей з експертами ГО «НОВА Енергія».

Захід організовано та проведено ГО «Нова Енергія» в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

ІПВГ в Україні