Делегація Міненерговугілля взяла участь у Глобальній Конференції ІПВГ 2019 у Парижі

У понеділок, 17 червня, проведено засідання Правління Ініціативи прозорості видобувних галузей. Захід спрямований на обмін досвідом з питань впровадження ІПВГ та розширення діалогу між зацікавленими сторонами.  Під час заходу відбулась презентація досвіду України щодо успішного впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей в енергетичному секторі ІПВГ.

Одним із завдань є забезпечення переходу на електронне впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей з розкриттям даних у режимі онлайн в рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Відзначено важливість залучення міжнародної допомоги для підвищення якості управління видобувних галузей, їх структурної трансформації та подальшої реалізації EITI Ukraine/ ІПВГ в Україні.

У презентації акцентували увагу на досягненнях України у впровадженні вимог стандарту ІПВГ, зокрема запровадженні перерахування 5% ренти від видобування природного газу та нафти та 25% ренти від видобування інших корисних копалин до місцевих бюджетів. Також успішними кроками є прийняття Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» та відкриття даних про бенефіціарних власників видобувних компаній.

Тематичні сесії першого дня Конференції 18 червня були присвячені питанням розкриття інформаці участі громадянського суспільства в управлінні природними ресурсами в умовах сталого розвитку, впливу видобувного сектору на довкілля, соціальну сферу та місцеве населення, важливості даних про видобування та як прозорість може стимулювати мобілізацію внутрішніх ресурсів, ролі прозорості у боротьбі з корупцією у видобувному секторі тощо.

Державний секретар Максим Немчинов взяв участь у тематичній сесії «Громадянське суспільство попереду сталого управління природними ресурсами». Учасники обговорили центральну роль громадянського суспільства у просуванні та зміцненні прозорості та підзвітності у видобувних галузях, використання даних та участь у процесі прийняття рішень та обмінялись досвідом передових практик механізмів участі громадянського суспільства в управлінні видобувним сектором.

Державний секретар відзначив налагодження діалогу влади, бізнесу та громадськості. «Зараз ми активно працюємо над розробленням онлайн-платформи для систематичної публікації даних ІПВГ для їх оновлення. Це все має призвести до полегшення роботи суб’єктів господарювання, полегшення контролю з боку громадянського суспільства, полегшення використання даних органами місцевого самоврядування», – наголосив Максим Немчинов. При цьому зазначив, що подальшим завданням громадянського суспільства є правильно аналізувати дані, правильно користуватися ними, отримувати на основі цих даних, скільки було відрахувань у бюджет, як ці кошти були використані, наскільки ефективно велось видобування та видавались ліцензії і відповідно реагувати та контролювати органи влади.

Учасники Конференції зацікавлені досвідом України щодо відкриття геологічної інформації, децентралізації та роботи в регіонах.

Слід зазначити, що Конференція ІПВГ проводиться один раз на три роки. Попередня Глобальна Конференція ІПВГ, що відбулася у Лімі у 2016 році, зібрала 1200 учасників, включаючи глав держав, керівників провідних компаній у видобувному секторі та лідерів громадянського суспільства з 80 країн світу.

Нагадаємо, у 2019 році Україна вдруге приймала засідання Правління Ініціативи прозорості видобувних галузей, у ході якого було відзначено активну участь Уряду, компаній та громадянського суспільства в процесі ІПВГ та досягнення України на цьому шляху.

Відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=TJvPxvkcw08&t=7s