Проблеми імплементації ІПВГ на місцевому рівні розглянули учасники україно-німецького семінару

Тема впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) на місцевому рівні була у центрі обговореня під час семінару, що провела DiXi Group 19-20 вересня у Києві. Учасники заходу – члени Асоціації «ЕнергоТранспарентність», державні службовці та працівники видобувної галузі – під час двох днів занять обговорили ключові теми БГЗО, проаналізували основні виклики під час імплементації ІПВГ на місцевому рівні та визначили шляхи їх подолання.Спеціально для участі в заході в Україну приїхала Оляна Валігура, регіональна директорка по Євразії Міжнародного секретаріату ІПВГ. Вона презентувала учасникам позитивні приклади участі місцевих громадських організацій у впровадженні  ІПВГ у регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, а також розповіла деталі нового стандарту EITI-2019 та відповіла на запитання.

До роботи у семінарі долучилися німецькі партнери  з Open Knowledge Foundation Germany  (OKF) та Green Budget Germany(GBG). Флоріан Зерзаві (GBG) презентував учасниками своє бачення теми екологічних аспектів та відновлюваних джерел енергії в ІПВГ. Валтер Палметсхофер (OKF) поділився німецьким досвідом електронних інструментів звітності в ІПВГ.

Усі присутні на семінарі мали можливість порівняти ситуацію в Україні та в Німеччині. Так експерти Dixi Group та GBG презентували GAP-аналіз участі локальних стейкхолдерів в імплементації ІПВГ у кожній з країн.

– Проведений аналіз показав, що в площині залучення місцевих акторів до реалізації ІПВГ в України та Німеччини більше подібного, ніж відмінного, – зробив висновок генеральний менеджер з розвитку енергетичного сектору DiХi Group Сергій Балан. –  Попри суттєвий розрив у економічному потенціалі двох держав маємо констатувати, що у нас майже ідентичні проблеми із участю громадських організацій, місцевої влади та локальних видобувних компаній у процесі просування ІПВГ – слабка участь та мала зацікавленість у питанні. Це означає, що громадські організації національного рівня повинні вживати активніших зусиль для підвищення спроможності місцевих зацікавлених учасників. Необхідно, аби вони могли самостійно формулювати і реалізовувати актуальні задачі.  А також вирішувати питання, що супроводжують видобуток корисних копалин на території конкретних населених пунктів.

Олена Павленко розглянула з учасниками семінару тему ефективної діяльності в неурядовому сегменті ІПВГ на прикладі досвіду аналітичного центру Dixi Group, який вона очолює. За її участі учасники протягом двох днів розробляли в групах ідеї стратегій просування регіональних та національних тем ІПВГ до міжнародного порядку денного, розглянули можливості проведення інформаційних кампаній для місцевих громад.

Також під час заходу було напрацьовано перелік успішних практик впровадження ІПВГ в Україні та Німеччині, що можуть слугувати хорошим прикладом для  інших країн.

Участь у заході взяли також представники Міжнародного секретаріату IПВГ, Національного секретаріату IПВГ, Міжнародного фонду «Відродження», GIZ.

Семінар  організовано  DiXi Group разом з німецькими партнерами з OKF Germany та Green Budget Germany у рамках проекту MAP – EXTRACTIVE INDUSTRIES TRANSPARENCY INITIATIVE (EITI).

* GAP-аналіз: участь локальних стейк-холдерів в імплементації ІПВГ в Україні (С.Балан) – текст

Dixi Group