Україна готується до другої валідації впровадження ІПВГ

29 та 30 жовтня у Києві відбувся семінар присвячений підготовці України до проходження другої валідації впровадження ІПВГ та обговоренню оновленого Стандарту ІПВГ 2019 року.

У події взяли участь члени Багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ, представники Міжнародного фонду “Відродження” та GIZ. Основними спікерами були представники Міжнародного Секретаріату ІПВГ – Оляна Валігура, Регіональний директор ІПВГ та Крістофер Клаусен, експерт з відкритих даних. Також про прогрес з підготовкою Звіту ІПВГ за 2017 рік розповів представник від Незалежного адміністратора – Андрій Кітура, ТОВ «Ернст енд Янг». Дослідження про роль національної нафтогазової компанії у розвитку сектору представив експерт Dixi Group Тарас Ткачук. Олеся Нехорошко з Національного Секретаріату ІПВГ презентувала дослідження OECD щодо Реформування підприємств державної форми власності в секторі вуглеводнів України. 

В межах обговорення другої валідації України спікери звернули увагу на такі теми:

  • Цілі Валідації 
  • Як оцінюються вимоги ІПВГ
  • Основні кроки у процесі Валідації
  • Роль та обов’язки БГЗО, Міжнародного Секретаріату та Правління у процесі Валідації
  • Виправні дії України
  • Можливі результати Валідації 
  • Прогрес в імплементації виправних дій та підготовка Звіту ІПВГ за 2017 рік.

Україна має адресувати вісім виправних дій за результатами першої валідації. Чотири із восьми виправних дій стосуються прозорості державних підприємств, тому значна частина обговорення була присвячена розкриттю інформації про підприємства, що знаходяться у власності держави. Дискусія була зосереджена навколо питань щодо квазіфіскальних операцій, фінансових взаємовідносин між державною компанією, її дочірніми підприємствами та державою, наявності повного реєстру компаній, що знаходяться у власності держави, доходів від транспортування за трубопроводами/маршрутами та інше.

Окремо обговорили Зміни у Стандарті ІПВГ за 2019 рік та Прогрес в  імплементації Закону №2545-VIII про забезпечення прозорості у видобувних галузях. Учасників особливо зацікавили оновлені пункти Стандарту ІПВГ 2019 року щодо повного розкриття контрактів з 2021 року та розкриття інформації по гендеру.

Матеріали семінару: 

Друга валідація України в рамках ІПВГ

Вимоги ІПВГ до державних підприємств

Стандарт ІПВГ 2019. Огляд основних змін

Семінар був організований Національним Секретаріатом ІПВГ в Україні за підтримки Фонду «Відродження».