Результати першого засідання БГЗО в 2019 році

22 листопада відбулося перше в 2019 році засідання Багатосторонньої групи заінтересованих осіб з питання імплементації ІПВГ в Україні. Нижче розповідаємо про головні результаті засідання.

Андрій Кітура, представник компанії Незалежного адміністратора EY Ukraine, презентував Техніко-економічну оцінку та Початковий звіту ІПВГ в рамках підготовки Звіту ІПВГ за 2017 рік. На основі даних від ДПС було проаналізовано надходження в розрізі галузей. Добування нафти і природного газу залишається основним донором серед галузей, що генерує найбільше податкових та не податкових надходжень на користь держави. Сумарно добування природного газу, сирої нафти, кам’яного вугілля, руд заліза і транспортування нафти та природного газу становить більше 97% надходжень Зведеного бюджету та надходжень ЄСВ від усіх видобувних галузей у 2017 році. Цих галузей достатньо для виконання умов щодо суттєвості Стандарту ІПВГ. З практики минулих років до Звіту ІПВГ ще були додані галузі, котрі не генерують суттєвих надходжень, але були цікавими для БГЗО, а саме – добування руд титану та добування руд марганцю. Рекомендація від Незалежного адміністратора – обмежитись цими ж галузями в частині звірки даних. Галузі, що є потенційно цікавими – видобування будівельного каміння, піску для скляної промисловості (пісок кварцовий), вогнетривких та тугоплавких глин. Перелічені галузі мають специфіку – їх платежі є не суттєвими і у цих галузях працює дуже багато дрібних компаній. Тому рекомендація Незалежного адміністратора не включати видобування піску для скляної промисловості (пісок кварцовий), будівельного каміння, вогнетривких та тугоплавких глин в обсяг звірки. На основі даних ДПС можна побачити, що компанії здійснюють більше 40 платежів на користь держави. З них 10 платежів відповідають за 97,25% усіх надходжень від підзвітних видобувних галузей. Підхід, що рекомендується Міжнародним Секретаріатом ІПВГ – зосередитись на суттєвих платежах, а дрібні платежі не звіряти. Незалежний адміністратор також рекомендує звіряти не лише ПДВ з вироблених в Україні товарів, але і ПДВ, сплачений на митниці, а також бюджетне відшкодування ПДВ для видобування залізної руди, вугільної галузі та ін. Згідно з даними від ДПС, суттєвими для цілей Стандарту ІПВГ є лише чотири види податків.

В результаті розгляду Звіту та голосування члени БГЗО вирішили наступне:

  1. Виключити з переліку звірку акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).
  2. Включити у звітування дані про сплату екологічного податку та плату за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності) з юридичних осіб.
  3. Включити у звітування дані щодо частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів та збору за надання спеціальних дозволів на користування надрами.
  4. Включити до звітування субнаціональні платежі та субнаціональні перекази.
  5. Затверджено список суттєвих компаній. До списку увійшли 54 компанії.
  6. Затверджено поріг суттєвості у розмірі – 85 млн грн.
  7. Затверджено перелік державних органів, що  володіють інформацією або адмініструють платежі. До переліку увійшли: Державна податкова служба (Державна митна служба), Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Державна служба геології та надр.
  8. Члени БГЗО затвердили розмір похибки – 5% від суми платежу.
  9. Вирішено виключити з форми опитування інформацію щодо доходу від продажу долі видобутку держави та інші доходи в натуральній формі та інфраструктурних та бартерних угод.
  10. Прийнято рішення щодо способів підтвердження достовірності даних.
  11. Визначено поняття і перелік державних підприємств.
  12.  Вирішено включити додаткові запитання щодо ролі держави (в рамках вимоги Стандарту ІПВГ 2.6) до опитувальних листів.
  13. Прийнято рішення щодо розкриття інформації і звірки платежів від/до державних підприємств.
  14. Прийнято рішення щодо доповнення опитувальних листів питаннями щодо квазіфіскальних витрат, визначення соціальних витрат державних підприємств та щодо оцінки Незалежного адміністратора квазіфіскальних витрат групи Нафтогаз.
  15. Включено інформацію щодо транспортування в опитувальні листи.
  16. Схвалено зміст опитувальних листів для видобувних компаній.
  17. Узгоджено та затверджено терміни підготовки Звіту ІПВГ за 2017 рік та звернення до Правління ІПВГ. Були затверджені наступні дати по підготовці Звіту ІПВГ за 2017 рік:
    • Контекстна частина до Звіту ІПВГ за 2017 рік – 16 грудня 2019
    • Доповнена контекстна частина до Звіту ІПВГ за 2017 рік – 10 січня 2020
    • Звіт ІПВГ за 2017 рік українською мовою – 31 січня 2020.

Також за результатами обговорення запропоновано прийняти рішення щодо наступних звернень до Правління ІПВГ:

  • відтермінування другої валідації України до публікації Звіту ІПВГ за 2017 рік;
  • відтермінування подачі Звіту ІПВГ за 2017 рік на початок 2020 року;
  • проходження другої валідації України по Стандарту ІПВГ 2016.

Додатково члени БГЗО розглянули та затвердили Робочий план ІПВГ на 2019 рік та Річний Звіту про прогрес за 2018 рік. Також відбулася презентація Звіту з оцінки непрямого внеску видобувних галузей в економіку України.