Меморандум про стратегічне партнерство щодо бенефеціарних власників

24 лютого відбулось підписання Меморандуму про стратегічне партнерство щодо кінцевих бенефеціарних власників.

Створення механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників з метою протидії корупції, відмиванню коштів, шахрайству, ухиленню від сплати податків та іншим злочинам, що пов’язані з фіктивною діяльністю компаній, вдосконалення стандартів доброчесності, є в пріоритеті.

«Ініціатива, в рамках якої було підписано Меморандум про стратегічне партнерство, є дуже важливою, адже дає суспільству можливість розуміти, кому належить той чи інший бізнес, хто є засновником тих чи інших підприємств. Тобто це є шлях до більшої довіри між бізнесом, суспільством і державою», – Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження».

Меморандум окреслює основні напрями співпраці між підписантами, які мають на меті створити екосистему механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників в Україні та напрацювати “Глобальний підхід” механізму верифікації інформації про кінцевих бенефіціарних власників.

Підписантами стали 12 представників органів державної влади, громадських організацій та міжнародних донорів, серед яких Міжнародний фонд «Відродження».

Як відзначив Олександр Сушко, перелік підписантів ініціативи свідчить про певний консенсус, який склався між українським Урядом, профільними громадськими організаціями та міжнародними донорами.

Ольга Оніщук, заступниця Міністра з питань державної реєстрації, зазначила, що питання створення механізму верифікації даних про бенефеціарних власників давно вже перебуває на порядку денному Уряду України:

«Я хочу підкреслити, що протягом 5-ти останніх років Україною було здійснено багато кроків. На рівні законодавства вже давно встановлено обов’язок юридичних осіб при здійсненні будь якої реєстраційної дії розкривати інформацію про кінцевого бенефеціарного власника. Реєстр повністю відкритий та доступний для громадськості».

Також вона оголосила про впровадження нового програмного забезпечення єдиного державного реєстру юридичних осіб, який планується запустити в тестовому режимі приблизно на початку травня цього року.

Олеся Архипська, менеджерка проєктів ГО «Разом проти корупції»:

«Україна була першою країною, яка відкрила державний реєстр про кінцевих державних власників. Сьогодні Україна є першою країною, яка запропонувала механізм перевірки про бенефеціарних власників через електронну систему».

Відсутність механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників в Єдиному державному реєстрі робить не прозорою структуру корпоративної власності та знижує рівень довіри до неї, що, в свою чергу, призводить до недобросовісного ведення господарської діяльності, уникнення належного оподаткування, відмивання доходів, отриманих незаконним шляхом, отримання преференцій компаніями пов’язаними із органами влади, створює несприятливий інвестиційний клімат.

«Питання кінцевого бенефеціара важливе не тільки для державних закупівель та антикорупційних розслідувань, а й загалом для розуміння того, хто, наприклад, фінансує ту чи іншу партію, хто стоїть за тим чи іншим процесом. Незважаючи на значні успіхи в розкритті інформації за останні 5 років, тим не менше в цій сфері залишаються деякі пробіли», – Сергій Мільман, директор YouControl.

Олександр Сушко, директор МФ «Відродження» підкреслив, що Фонд підтримує такі комплексні ініціативи, які сприяють зростанню довіри в суспільстві.

 

Міжнародний фонд “Відродження”