Проведено онлайн-конференцію “Вплив ІПВГ на ефективне державне управління”

Про роботу Міненерго щодо  забезпечення відкритості та прозорості у видобувній галузі та подальші плани щодо впровадження ІПВГ поінформував заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Заступник міністра підкреслив, що Уряд поділяє принципи Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях та цінує партнерство, яке склалось з представниками громадянського суспільства і видобувних компаній під час роботи Багатосторонньої групи ІПВГ, підготовки звітів та роботи над удосконалення законодавства та регуляторних актів.

Ярослав Демченков також повідомив, що за участі народних депутатів, представників Міненерго, громадськості, об’єднань видобувних компаній та Національного секретаріату ІПВГ в цілому узгоджено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях». Очікується, що найближчим часом законопроект буде технічного доопрацьований та внесений до Верховної Ради.

«Для нас надзвичайно важливо, як буде працювати законодавство, та зберегти  інституційну спроможність цієї Ініціативи для удосконалення управління у видобувних галузях та прозорості всього сектору»,  – наголосив Ярослав Демченков.

Заступник Міністра подякував громадянському суспільству, підприємствам за підтримку, а також партнерам за співпрацю щодо  впровадження електронної платформи ІПВГ, зокрема донорам – проекту «Ефективне управління державними фінансами»,  що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки Уряду Німеччини.

Цього року буде опубліковано звіти за 2018-2019 роки, а наступні звітування будуть здійснюватися  за допомогою онлайн- платформи. Буде  затверджено відповідне положення, і ця платформа невдовзі запрацює. «Ми виступаємо за максимальну відкритість та прозорість у видобувній галузі», – наголосив Ярослав Демченков.

Також запропонував сформувати команду  експертів та ініціювати зустріч в Міненерго з метою обговорення нагальних питань ІПВГ, у тому числі гендерних аспектів, спрощення звітування  видобувних компаній, а саме спрощення, уніфікації та діджиталізації подання звітів.

Учасники обговорили низку питань імплементації ІПВГ в Україні:

  • новий Стандарт ІПВГ та результати його впровадження для держави, громад і компаній;
  • рівень державної підтримки ІПВГ;
  • стан реалізації Закону про прозорість;
  • дані,опубліковані у звітах ІПВГ;
  • взаємодія компаній із державою та громадами за допомогою нових технологій тощо.

У виступах окреслені перемоги та виклики щодо імплементації ІПВГ. Серед сильних сторін відзначено такі:

– у секторі стало більше довіри між стейкхолдерами. За період впровадження ІПВГ відсоток компаній, які відкривають дані, зріс із 30 до 80 %;

– сектор став більш відкритим, що дозволяє аналізувати, показувати Уряду, громадськості, вітчизняним та  міжнародним партнерам, що відбувається у видобувній галузі;

– співпраця з місцевими громадами та кроки щодо спрощення звітування, а також поліпшення  екологічних стандартів.

Серед викликів – внесення змін до Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях, який прийнятий, але не працює, та відповідних підзаконних актів; перехід на онлайн-звітування; збереження Україною передових позицій щодо імплементації ІПВГ, що буде сприяти утвердженню позитивного іміджу України у світі.

Окрім того, для учасників презентовано Платформу ІПВГ, а також дослідження про непрямий внесок видобувної галузі у розвиток регіонів.

У заході взяли участь: регіональна директорка Міжнародного Секретаріату ІПВГ Оляна Валігура, Голова Національного секретаріату ІПВГ Олеся Нехорошко, директор Державної служби геології та надр України  Роман Опімах, народні депутати, представники МФ «Відродження»,  заступниця Голови БГЗО, Президентка DiXi Group ОЛена Павленко, представники ТОВ «Ернст енд Янг», ДТЕК, SmartEnergy, DiXi Group, Коломацької ОТГ, Німецького товариство міжнародного співробітництва (GIZ) та ін.

Захід організований Національним секретаріатом Ініціативи прозорості видобувних галузей, проєктом USAID «Прозорість енергетичного сектору», який виконує ГО «ДІКСІ ГРУП», МФ «Відродження» та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Міністерство енергетики України