Результати засідання БГ ІПВГ

6 липня 2021 року відбулось чергове засідання БГ ІПВГ. На засіданні були розглянуті питання щодо схвалення кандидатури незалежного адміністратора з підготовки Звіту ІПВГ за 2020 рік, презентація дослідження ГО “Діксі Груп” щодо публікації контрактів, аналіз виконання робочого плану ІПВГ за 2020 рік та інші.

Юлія Підкоморна привітала усіх учасників засідання Багатосторонньої групи щодо імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні від імені Міністра енергетики України  Германа Галущенко.

Вікторія Гнатовська зазначила, що відповідно до  статті 8 Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях»  та розділу II. ПОЛОЖЕННЯ про багатосторонню групу з імплементації  ІПВГ  до повноважень багатосторонньої групи  належить схвалення кандидатури незалежного адміністратора з підготовки звіту ІПВГ.

Відповідно з Закону України «Про публічні закупівлі»   Міністерством, на платформі «Прозоро» проведено відкриті торги на закупівлю послуги незалежного адміністратора з підготовки та погодження звіту ІПВГ за 2020 рік. 17.06.2021 визначено переможця торгів – ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги»

Вікторія підкреслила, що БГ ІПВГ та Міненерго має успішний досвід  співпраці з  Компанію у підготовці щорічних національних звітів, яка в минулому році, у надзвичайно стислі терміни підготувала два щорічних звіти  ІПВГ за 2018 і 2019 роки. 

2021 рік є особливим  для нас, оскільки у цьому році,  в режимі дослідної експлуатації онлайн-платформи Міністерство спільно з незалежним  адміністратором розпочинає  роботу  зі збору даних  компаній  через електронну систему звітності.

На голосування БГ ІПВГ було винесено питання щодо схвалення ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги» як незалежного адміністратора  з підготовки Звіту ІПВГ за 2020 рік. Члени БГ ІПВГ проголосували «за» одноголосно

Ольга Полуніна презентувала дослідження щодо розкриття інформації про видобувні контракти. Дане дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках проєкту “Прозорість Енергетичного Сектору”, який виконує ГО “ДІКСІ ГРУП”.

Ольга та колеги проаналізували інформацію щодо УРП, котра була опублікована Міністерством енергетики України. Учасники засідання обговорили дану презентацію і  вирішили провести ще додаткові обговорення щодо формату розкриття УРП.

Олеся Нехорошко, Голова Національного Секретаріату ІПВГ, презентувала аналіз виконання Робочого Плану ІПВГ на 2020 рік. Олеся зазначила, що згідно з національними пріоритетами, визначеними БГ ІПВГ, як підвищення прозорості та відкриття даних у видобувних галузях та зміцнення партнерства між урядом, органами місцевого самоуправління, компаніями та місцевими громадами, більшість поставлених цілей було виконано вчасно.

Світлана Мізіна, радниця щодо ІПВГ у GIZ, повідомила учасників засідання щодо дослідження про створення БГ ІПВГ у видобувних громадах та дослідження щодо аналізу потреб громадян у розкритті інформації на платформі ІПВГ. Обидва дослідження будуть виконані та презентовані у 2021 році за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH.